ГОЛОВНЕ

Уряд затвердив законопроект «Про працю»

01.01.2020 13:01
c6fe7de33f4e63cd312df257cca38d4c

Уряд схвалив законопроект «Про працю», що має на меті підвищити офіційну зайнятість та рівень зарплат в країні. Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов на сторінці у Facebook.

«Розробка нового закону потрібна тому, що Кодекс законів про працю давно не захищає працівників. Діючий документ датований 1971 роком, тому не передбачає офіційної фіксації сучасних форм праці – фрілансу, дистанційної, домашньої або тимчасової роботи та ін. Через відсутність законодавчого регулювання, альтернативою для багатьох різновидів сьогочасних трудових відносин стала нелегальна зайнятість. Тому зростає робота в «тіні», зарплати у конвертах, складність у пошуку роботи, фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу», ― прокоментував Милованов.

За його словами, законопроект дозволить збалансувати ринок робочої сили, вивести із тіні заробітні платні та пришвидшити економічне зростання.

Нове законодавство про зайнятість для українців:

-Збереже та розширить соціальні права та гарантії працівників через легалізацію праці.

-Збільшить кількість легальних робочих місць.

-Забезпечити рівні можливості чоловіків та жінок у сфері праці.

-Підвищить доходи працівників.

-Гармонізує законодавство з ЄС.

Підготовка законопроекту тривала з вересня поточного року. До обговорення і внесення пропозицій були залучені галузеві асоціації працівників, представники великого та малого бізнесу, а також профспілкових організацій.

Закон вступить в силу за 6 місяців після розгляду та ухвалення парламентом. Ще протягом року буде діяти так званий перехідний період. За цей час відбудеться адаптація трудових відносин і кадрових документів до нововведень. Законопроект планується розглядати в парламенті пакетом з іншими законопроектами які впливають на ринок праці та трудові відносини. Такі як «про страйк», «про профспілки», тощо.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: