НОВИНИ

В Україні почали штрафувати підприємців за підвищення цін без декларування

17.11.2020 10:32
19052017-01

Кабінет Міністрів України затвердив переліки товарів, зміна цін на які підлягає декларуванню, у тому числі продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, лікарських засобів, антисептиків та дезінфекційних засобів, засобів індивідуального захисту. Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, пише agronews.ua.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» з 18.05.2020 запроваджено державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків.

Постанова діє до закінчення карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Якщо суб’єктом господарювання здійснюється реалізація товарів, які мають істотну соціальну значущість або відносяться до товарів протиепідемічного призначення, та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою, виникатиме обов’язок декларування зміни цін.

У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.  Реалізація товарів за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Так, фахівцями відділу контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області за зверненням заявника було проведено позапланову перевірку, якою встановлено, що суб’єкт господарювання в порушення вимог вищезазначеної постанови здійснював реалізацію лікарських засобів та засобів індивідуального захисту за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін.

За результатами проведеної перевірки до суб’єкта господарювання було застосовано адміністративно-господарські санкції, а керівника – притягнуто до адміністративної відповідальності.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: