НОВИНИ

Універсальні поради, щоб не потрапити на рейдерський гачок

30.04.2020 12:32
https://agronews.ua/

Офіс протидії рейдерству публікує універсальні поради щодо «майнової гігієни» для громадян і суб’єктів господарювання. Дотримання цих правил мінімізує ризики підхопити «рейдерську» хворобу і не дозволить потрапити на гачок шахраїв. Про це повідомила пресслужба Офісу протидії рейдерству, пише agronews.ua.

“Подбайте про те, щоб відомості про об’єкти нерухомого майна чи речові права на земельні ділянки були внесені до державного реєстру”,- зазначається у повідомленні.

Якщо речове право зафіксоване лише на паперових носіях і немає витягу із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, то після завершення обмежувальних заходів, варто запланувати похід до найближчого нотаріуса або державного реєстратора.

“Більшість рейдерських атак в державних реєстрах, об’єктами яких є звичайні квартири, або ж земельні ділянки, сьогодні відбувається шляхом шахрайства, а не порушення державним реєстратором законодавства. Мін’юсту реагувати на подібні кейси досить складно, адже встановлювати факт підробки документів — це виключна компетенція правоохоронців. Та спершу органам досудового розслідування потрібно відкрити кримінальне провадження, зібрати відповідну доказову базу, направити справу до суду. Всі ці процедури досить тривалі”,- запевняє Ольга Оніщук.

Заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук додала, якщо ж усі документи, які посвідчують право власності на нерухоме майно, вже «оцифровані», тобто відображені у реєстрі, то ви — максимально убезпечені від посягань шахраїв.

Передбачте антирейдерські запобіжники в статуті підприємства. Скажімо, встановіть вимоги щодо обов’язкового нотаріального посвідчення договорів відчуження частки в статутному капіталі ТОВ.

“Якщо державний реєстратор проведе відповідні дії без наявності такого договору, це буде очевидним, грубим порушенням, на яке Мін’юст зможе оперативно відреагувати: в порядку одноособового розгляду скарги в найкоротші терміни задовольнить скаргу, повернувши бізнес законним власникам”, – пояснює Ольга Оніщук.

Здійснюйте моніторинг записів щодо нерухомого майна чи бізнесу в державних реєстрах.

Поінформований – значить озброєний! Із цим твердженням важко не погодитися, особливо в епоху сучасних інформаційних технологій. Фізичні і юридичні особи, наприклад, можуть скористатися послугою SMS-маяк, за допомогою якої можна оперативно відстежити будь-які зміни, що відбуваються з нерухомістю в державному реєстрі.

“Чим раніше ви дізнаєтесь про спробу захоплення майна чи бізнесу шляхом маніпуляцій із даними державних реєстрів, тим більше часу і можливостей для захисту своїх прав матимете”, – наголошує Ольга Оніщук.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: