НОВИНИ

Умови отримання грантів непосильні для фермерів

09.08.2022 12:09
image

Члени новоствореного СОК «Сади перемоги» розглядають можливість взяти участь в урядовій програмі надання грантів для організації тепличного господарства, але під час вивчення програми зіштовхнулися з декількома суттєвими проблемами. Про це AgroPortal.ua розповів організатор СОК «Сади перемоги» Любомир Гайдамака, пише agronews.ua.

За його словами, для організації тепличного комплексу потрібна окрема ділянка площею 2-2,4 га із відповідним призначенням, яка повинна мати доступ до необхідних комунікацій, тобто знаходитися фактично в межах населеного пункту. Реалізацію проєкту будівництва модульної теплиці отримувач повинен здійснювати на землях, право власності та/або користування на які підтверджено належними правовстановлювальними документами на строк не менше 7 років.

Тому найперша проблема — з землею: кооператив «Сади перемоги» на території громади не може знайти земельну ділянку, яка б відповідала вимогам.

«В Гатненській громаді всі хочуть продати задорого землю сільгосппризначення. Селяни не обробляють свої паї, а чекають, коли можна буде змінити призначення землі «під житлову забудову» та продати забудовникам за захмарними цінами. Я вважаю, що уряд повинен прийняти ряд законів щодо ефективного використання земель сільгосппризначення та заборонити їх переведення під інші види використання. Плюс обов’язково ввести відповідальність за нецільове використання таких земель: не обробляєш, віддай на користь держави чи виставляй на аукціон в оренду», — розповідає Любомир Гайдамака. 

Він додає, що інше питання у вартості, адже щоб збудувати тепличне господарство на 1,6 га закритого ґрунту, портібно мінімум 14 млн грн (без вартості земельної ділянки та комунікацій). Тобто 7 млн грн — це тільки 50% від вартості комплексу. 

Та найбільш нереальною умовою для виробників є встановлена кількість нових робочих місць: для тепличного господарства — 40 працівників. За словами Любомира Гайдамаки, для тепличного комплексу на 2 га потрібно максимум 18-20 працівників, але ніяк не 40, як зазначено в умовах надання гранту. 

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: