НОВИНИ

Укрзалізниця перерахує до бюджету 50% свого прибутку

04.05.2020 09:32
https://agronews.ua/

Уряд затвердив частку прибутку за 2019 рік, яку державні підприємства мають перерахувати до бюджету. Для Укрзалізниці вона встановлена на рівні 50%. Про це повідомляє railinsider, пише agronews.ua.

Враховуючи, що Перевізник раніше відзвітував про чистий прибуток 2 млрд 988 млн грн, то виходить, що до 1 липня поточного року УЗ має перерахувати до бюджету близько 1,5 млрд грн.

Зауважимо, що порядок перерахування прибутку державними компаніями до бюджету встановлюється Кабміном, згідно з Законом “Про управління об’єктами державної власності”. Якщо коротко, ДП мають перерахувати як дивіденди, пропорційно державної частки (акцій) у володінні, частку чистого прибутку. Точну частку прибутку кожен рік встановлює Кабмін (не менше 30%).

В цьому році Уряд затвердив загальний базовий норматив відрахування у розмірі 50%. Виключенням є: НАК “Нафтогаз” (95%), ПриватБанк (75%) та “Укргідроенерго” й “Укренерго” по 30%.

Загалом, починаючи з 2015 року Кабінет міністрів затверджував наступні нормативи:

Наприкінці минулого року виключенням лишили Ощадбанк, інших також зобов’язали перерахувати 90% прибутку за 2018 рік.

Таким чином Укрзалізниця, незважаючи навіть на 15-кратне збільшення прибутку, не отримала й в цьому році ніяких преференцій від Уряду в політиці виплати дивідендів.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій заявляв, що МІУ готове знизити тарифи транспортних компаній-монополістів для бізнесу, якщо уряд перегляне політику щодо виплати дивідендів державними компаніями.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: