НОВИНИ

Укрзалізниця не може за допомогою демпінгу «збити» ціни на перевезення зернових

14.12.2022 11:07
zerno-11981-623x370

АТ «Укрзалізниця» наразі займає лише близько чверті ринку перевезень зернових вантажів залізницею, тому не може завдяки пропозиції вагонів за цінами нижчими за ринкові знизити вартість їх оренди. Про це заявив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов, повідомляє Інтерфакс-Україна, пише agronews.ua.

«У жовтні розпочалося збирання пізньої групи зернових. Попит зріс і зросла вартість вагона. “Укрзалізниця” не може суттєво впливати на цей ринок. Були пропозиції за рахунок нашого вагона збити ціну на ринку, що ми намагалися зробити у вересні, але це не є нашим завданням. У нас є завдання забезпечити перевезення та ефективне використання наданого активу. Держава нам дала 7 тис. зерновозів на користування, і ми їх ефективно використовуємо», – сказав представник УЗ.

За словами В. Ткачова, «завданням «Укрзалізниці» не є за рахунок зменшення надходжень від вагонної складової підтримати будь-кого, оскільки це, гадаю, завдання «міністерства агрополітики».

Він підкреслив, що лише 25-27% зернових вантажів перевозяться вагонами «Укрзалізниці», тоді як решта припадає на вагони приватних компаній, яких у країні понад сотню. При цьому ринок таких перевезень нерегульований і держава в нього не втручається.

«Справді, ціна на зерновоз була підвищена, тому що це сезонний вид транспорту і його вартість за рік справді може коливатися від 200 грн до 20 тис. грн. Якщо зростає попит, відповідно зростає вартість вагонів. Вартість самого перевезення не може змінюватися, а вартість вагонів коливається. І це зростання вартості вагонів відбувається за рахунок того, що аграрії хочуть вивезти за рік 50 млн тонн зерна, хоча інфраструктура здатна перевезти на місяць 3 млн тонн, або 30 млн тонн за рік», – зазначив Ткачов.

При цьому він уточнив, що цей дисбаланс попиту та пропозиції закінчується зростанням вартості вагонної складової. Так, у вересні добова вартість вагона-зерновоза в середньому становила до 5 тис. грн, у жовтні – 12 тис. грн, у листопаді – 4 тис. грн, у грудні – 5 тис. грн.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: