НОВИНИ

Український фермер вирощує найбільшу колекцію сортів шовковиці у світі

13.10.2020 17:32
Сорт-ожини-Блек-Бат-Бюті

Плодово-ягідний розплідник “Подільська розкіш” що на Хмельниччині знають чи не всі мешканці Кам’янець-Подільського району, а особливо його власника, В’ячеслава Францішка, який має у своєму саду чи не найбільшу у світі колекцію шовковиці. Про це повідомляє журнал Овочі та фрукти, пише agronews.ua.

“Шовковична колекція у мене чи не найбільша у світі, пишаюся нею. Кожного року колекція поповнюється. Є дерева, які коштують по 1000 доларів США за саджанець і більше. Садивний матеріал знаходжу у таких же захоплених цією культурою людей по всьому світу. Надсилають мені живці, буває, саджанці чи насіння”, – каже В’ячеслав Францішко.

дозріває-Анатолійська-чорна

Фермер зазначив, що основою його колекції стали сорти Бабаєвої Галини Іванівни, української селекціонерки з м. Мерефа. Саме з виведених нею сортів шовковиці й почалася його колекція. Потім посадив сорти з Туреччини, США, Англії, Прибалтики, Китаю і навіть з Австралії та Нової Зеландії.

“Останні підростають у горщиках. У теплу пору року – просто неба, а на зиму ховаю їх у льосі, бо культура південна, теплолюбна, не витримує наших морозів, її треба поступово адаптувати”, – наголошує пан В’ячеслав.

плоди-Анатолійської-білої

Усі дерева у шовковичному саду віком до 30 років, чоловік їх формую до розмірів два метри заввишки й два метри у діаметрі, для цього застосовую подвійне обрізування.

“Обрізування шовковиці триває ранньої весни та продовжується лише літом. Тоді шовковиця працюватиме не наростання деревини, а на плодоношення, 2х2 метри – найбільш зручний розмір дерева для збирання врожаю”, – ділиться господар.

ожина-сорту-Честер

За словами чоловіка, що нині відчувається зростання попиту на саджанці шовковиці. Особливо цікавить наших українців садивний матеріал виду Morus macroura, плоди якого можуть досягати 25 см у довжину в природних умовах батьківщини цих дерев – у Пакистані, в Україні ж довжина плодів сягає поки що не більше 12 см.

Розповів В’ячеслав Францішко і про ще один різновид шовковиці, який доповнює його колекцію і набуває шаленої популярності на українському ринку. Мова про кудранію, або шовковицю китайську. Зовні вона схожа на полуницю, за що її й називають “полуничним деревом”.

Сортові екземпляри цієї рослини починають активно культивувати садівники-аматори в Україні, хоча у дикорослому вигляді курданія вже 50 років росте на території державного підприємства “Дослідне господарство “Новокаховське”.


Перегляди: 28
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: