Частина виробників цибулі вимушена пускати продукцію у переробку, адже її якість вже стрімко погіршується. Таким спостереженням у ринковому огляді журналу «Плантатор» ділиться Ксенія Гусєва експертка плодоовочевого ринку України «АПК-Інформ».
Читай нас також у Viber та Telegram.
«А ціну на цей продукт, на жаль підняти не можна, тому що обсяги у запасах ще великі, а якість дуже й дуже низька», – додає вона.
Гусєва називає культуру найбільш проблемною позицією на ринку. Минулого року її заклали надто багато – і нормальної ціни на неї не було, пояснює експертка, це була стагнація протягом всього сезону. У кінці березня – початку квітня цибуля торгувалася по 7-13 грн/кг і навіть зараз виробники продають її від 8 до 14 грн/кг.
Плюс до того, з середині квітня в Україну починає йти рання імпортна цибуля, яку першими повезуть Туреччина та Єгипет, а українська озима продукція піде лише у кінці травня, зауважує аналітикиня «АПК-Інформ».
«Тому, якщо до цього моменту вітчизняні виробники не встигнуть розпродати торішню цибулю, її доведеться просто викинути», – резюмує Гусєва.