НОВИНИ

Український школяр винайшов пристрій для вимірювання забруднення повітря

19.04.2021 09:41
thelifeupgrades-content-ideas-1200x799

Близько двох років учень Полтавського ліцею №1 імені І. П. Котляревського Назар Олійник разом із своїм науковим керівником, доктором педагогічних наук, доцентом, вчителем фізики ліцею №1 Юрієм Петровичем Бендесом працюють над темою наукової роботи «Забруднення атмосферного повітря в Україні». Про це повідомляє 0532, пише agronews.ua.

Ще з 7 класу Назар Олійник захоплюватися фізикою. Тоді ж він почав відвідувати гурток експериментальної фізики на базі Полтавської Малої академії наук.

Після двох років відвідування гуртку Назар вирішив спробувати написати наукову роботу. Позаду довготривала пошукова робота, проведене наукове дослідження, яке не лише дало можливість розкрити тему, а й виготовити власний пристрій для вимірювання рівня забруднення атмосферного повітря.

«Спочатку моєю ідеєю було винайдення сучасного приладу для вимірювання забрудненості повітря вдома. Адже часто саме вдома через неякісні меблі, сучасні ремонти, в процесі яких використовуються не зовсім екологічніматеріали повітря в оселях людей є досить забрудненим хімічними домішками.Прилад компактний і недорогий. Власний прилад для вимірювання рівня забруднення повітря вдома покликаний робити виміри за такими параметрами: CH2O; СO2; PM 1; PM 2.5; PM 10» – говорить Назар.

Сам прилад являє собою набір датчиків, що вимірюють концентрацію шкідливих для здоров’я газів. Зараз пристрій не є автономним і потребує з’єднання із комп’ютером. Назар розповів, що планує вдосконалити свій винахід: додати ще кілька датчиків, екран та Wі-Fі модуль.

Провівши річне дослідження, Назар стверджує, що найбільш забруднене небо над Україною, Китаєм та Індією, тому не дивно, що так зростає рівень онкологічних захворювань українців:

«В Україні не застосовується практика інформування населення про дні найбільшого забруднення атмосферного повітря. Українці мало обізнані про дійсний стан із забрудненням повітря над Україною. Я провів опитування серед полтавців і переконався, що жителі міста, в більшості, не знають про проблему, і не розуміють загроз здоров´ю та життю. Переконаний, якби людина могла кожного дня спостерігати за рівнем забруднення повітря, яким вона дихає вдома та на вулиці, то ми б могли змінити їх мислення та відношення до навколишнього середовища. Наразі осередки забруднення повітря найвищі у таких промислових містах як Маріуполь, Запоріжжя та Дніпро. У Полтаві найбільш забруднене місце – це Макухівське сміттєзвалище, а найчистіше повітря у районах, що знаходяться далі від центру міста» – зазначив Назар.

Пишається своїм талановитим учнем і його наставник:

«Хоч я за професією університетський викладач, але мені надзвичайно цікаво працювати з учнівською молоддю, а час та сили вкладені в дітей – це, зрештою, наше майбутнє. Освітнє середовище, що створене в Полтавському міському багатопрофільному ліцеї №1 імені Івана Петровича Котляревського, сприяє багатогранному розвитку учнів. Два роки поспіль учні ліцею перемагають у І та ІІ етапах конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук в обох секціях «Теоретичної фізики» та «Експериментальної фізики». Робота цьогорічного переможця Олійника Назара крім наукової фізичної складової має важливе суспільне та екологічне значення. Тривале дослідження стану атмосфери України, яке проводить Назар, дозволяє з фізичної точки зору поглянути на цю важливу проблему, а отримані ним результати та висновки важливі як з наукової так і практичної точки зору» – каже Юрій Петрович Бендес.

Робота талановитого учня та його наставника отримала перемогу на конкурсі приладів «VI міський фестиваль саморобних приладів з фізичним змістом» м. Полтави, принесла перемогу на міському та обласному етапах Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Далі Всеукраїнський етап, де Назар буде захищати Полтавську область в категорії експериментальна фізика.

Нагадаємо, що український стартап для аграріїв отримав фінансування 50 тис дол США.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: