ВАЖЛИВО

Український ринок заполонила російська гречка

01.02.2022 07:30
d1f0ef894674947d84da6f3ca03c5af1

Для забезпечення внутрішнього споживання Україні необхідно щорічно близько 140 тис. тонн гречаної крупи. Наразі власне виробництво забезпечує близько 70 тис. тонн, стільки ж ми імпортуємо з Росії. Про це розповів директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, повідомляє Главком, пише agronews.ua.

За словами фахівця, гречку докуповують саме в РФ, адже крупа тієї якості та смаку, до якої ми звикли, наявна лише там.

«Але із цим імпортом хитра ситуація. У Росії гречку вирощують переважно в Алтайському краї, який межує із Казахстаном. Крупа везеться до нас залізницею через цю країну, там міняють документи та бирочку – мовляв, гречка казахського походження. І юридично торгівля йде з казахськими постачальниками», – пояснив Сергій Громовий.

Варто зазначити, що 30 грудня 2015 року Уряд ухвалив постанову «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації». Термін дії постанови наразі продовжено до 31 грудня 2022 року.

За словами Сергія Громового, для отримання 140 тис. тонн крупи необхідно вирощувати близько 200 тис. тонн цієї зернової культури, адже третина її йде на лушпиння, а ще необхідно залишити посівний матеріал. 15 років тому в Україні культивувалося близько 500 тис. тонн цієї культури щороку, а зараз – уп’ятеро менше. Падіння відбувалося поступово, оскільки фермери переходили на виробництво економічно вигідніших культур – пшениці, кукурудзи, сої.

«Але різкий спад виробництва стався з 2017 року, коли українська влада допустила засилля дешевого російського імпорту», – підсумував Сергій Громовий.

Читайте також: У лютому очікується суттєве подорожчання всіх продуктів



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: