НОВИНИ

Українські яблука активно підкорюють Африку

20.12.2021 17:30
jabloki

Україна починає «намацувати» експортні можливості на ринку свіжого яблука Африки. Про це повідомляє east-fruit.com, пише agronews.ua.

«У сезоні 2020/21 років Україна збільшила експорт яблука до країн Субсахарської Африки у шість разів і довела обсяг експорту до рекордних 630 тонн. І хоча це менше 4% загального експорту яблука, але сама тенденція не може не тішити. Потрібно також зазначити, що якщо в сезоні 2020/21 українське яблуко постачалося лише у дві країни цього регіону, то минулого сезону географія експорту включала вже дев’ять країн. А це означає, що яблуко з України в країнах Африки набуває все більшої популярності. В Африці серед імпортерів фруктів з’являється тренд, що зароджується, на імпорт яблука з України і зростає рівень інтересу до української продукції. Наші колеги з Української плодоовочевої асоціації підтверджують, що з’являється все більше запитів на постачання яблука з країн цього регіону», – каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

До речі, вже у першому експортному місяці сезону 2021/22 років Україна експортувала яблуко до двох країн Африки. Хоча до цього експорт яблука до Африки у вересні не розпочинався ніколи. З іншого боку, інтерес до експорту яблука в Африку з України може суттєво знизитись після того, як Білорусь різко збільшила закупівлю цих фруктів в Україні внаслідок введення ембарго на імпорт продовольства з ЄС.

«Істотною перевагою експорту яблука до країн Африки є порівняно висока ціна на нього. Причому постачальники, переважно, отримують свою продукцію від африканських імпортерів передоплату, що також знижує ризики експорту. Водночас українським експортерам потрібно враховувати досить тривалий час постачання яблука, яке нерідко перевищує 40 днів у морі, та забезпечувати його безпеку. А для цього яблуко має бути ідеальної якості. Воно також має бути досить твердим і правильно обробленим інгібітором етилену», — пояснює Андрій Ярмак.

У новому сезоні до імпортерів українського яблука з Субсахарської Африки вже додалася Кенія, куди продукція раніше не поставлялася. У попередні сезони ключовими африканськими імпортерами українського яблука були Мавританія, Сьєрра-Леоне, Ефіопія, Камерун, Мальдіви, Судан, Джибуті, Гамбія та Сомалі.

Читайте також: В Україну йдуть сильні морози.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: