НОВИНИ

Українські рітейлери масово втрачають торгові точки

24.03.2022 17:14
franchaizing-20185

Від початку широкомасштабного вторгнення в Україну було закрито з тих чи інших причин 29% торгових об’єктів/магазинів. Про це повідомляє Асоціація рітейлерів України (RAU), пише agronews.ua.

«Сумарно було закрито 3973 торгових об’єктів. І це тільки прямі втрати основних фондів, пов’язані із закриттям торгових точок, не враховуючи недоотриманих прибутків підприємствами малого та середнього бізнесу», — йдеться в повідомленні.

Із 71% працюючих торгових об’єктів 15-18 % працюють в обмеженому графіку. Решта 52% діючих торгових об’єктів говорять про логістичні проблеми, складність транспортних перевезень і вчасної доставки товару, відсутність транспортних засобів для здійснення логістики, логістичного персоналу. Не менш гостро стоїть проблема наявності товару у виробників/постачальників, особливо в зонах бойових дій, що ускладнює забезпечення торгових об’єктів в даних регіонах.

Найбільша кількість закритих об’єктів фіксується в ювелірному сегменті – 1119 (85% галузі).

На другому місці за часткою втрат знаходиться fashion-рітейл. Продавці одягу, взуття та модних аксесуарів вимушено закрили 72% магазинів, або 368 точок із 510.

Не працює і трохи більше половини магазинів побутової та цифрової техніки — відкритими залишаються лише 272 магазини із 554.

Із 111 точок з продажу будівельних матеріалів залишилося відкритими лише 76, а в сегменті товарів для дому, побутової хімії та косметики було зачинено 724 магазини, або 27% галузі.

Найбільш оптимістичним виглядає фармацевтичний та продовольчий сегмент.

Так, не працюють наразі 16% аптек — 625. Супермаркети та мінімаркери зачинили загалом 580 торгових точок (17% галузі).

Як повідомлялося, мережі супермаркетів “Сільпо” та “Фора” з 21 березня тимчасово зачинили деякі магазини у Києві, Київській та Житомирській областях, а також два магазини у Чернігівській області.

На початку березня в Україні було розроблено онлайн-мапу продовольчих магазинів із графіками роботи та актуальними даними.

Як повідомляв Укрінформ, за даними проведеного Нацбанком бліц-опитування, майже 30% підприємств в Україні повністю зупинили роботу через агресію рф, 45% – скоротили виробництво.

Читайте також: Озвучено площу озимини, яка знаходиться на окупованій території .



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: