НОВИНИ

Українські фермери знову зможуть імпортувати племінних тварин

12.06.2022 08:02
agro6957.76299198286

Заборони на транзит свиней через країни, позитивні щодо африканської чуми свиней (АЧС), більше немає. Цю проблему вирішено на законодавчому рівні. Про це розповіла Оксана Юрченко, президент Асоціації «Свинарі України», пише agronews.ua.

Так, Президент України підписав проєкт Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану №7264, який знімає заборону на транзит живих тварин (у тому числі і свиней) територіями країн, в яких існують обмеження, пов’язані з хворобами тварин. 

Нагадаємо, що з листопада 2021 р. транзит свиней через країни, де фіксували випадки АЧС, був припинений у зв’язку з вимогами вітчизняного ветеринарного законодавства. Це унеможливило поставки генетики з більшості європейських країн, або ж змусило прокладати маршрут через кордон з Білоруссю (з Данії) чи завозити свиней авіатранспортом, що здорожчувало вартість партії.

З  початком війни і ці альтернативні маршрути стали недоступними.

Як додала Оксана Юрченко, в українських аграріїв була альтернатива — свинарі мали доступ до чистопорідних свиней та ремонтного молодняка, вирощених вітчизняними племінними підприємствами.

За її словами, після зняття заборони на транзит країнами, де реєстрували АЧС, поставки тварин відновляться з Англії, Данії, Ірландії, Іспанії, Голландії та Франції. Однак впродовж літнього періоду завезення не буде активним через високі температури, що негативно позначаються на стані свиней та можуть збільшити відсоток падежу під час транспортування. 

Як наголосила експертка, наразі в Україну можливе завезення тільки чистопорідних тварин. Їхній код УКТЗЕД внесено до переліку товарів критичного імпорту.  Товарних свиней у ньому немає, тому їх поставляти в Україну під час воєнного стану не можна.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: