НОВИНИ

Українські фермери нарощують експорт лікарських трав: деталі

23.03.2023 14:26
362

Останніми роками західноукраїнські фермери перекваліфікувалися з вирощування овочів для борщу на вирощування лікарських трав. Ці трави використовуються в різних сферах, таких як фармацевтика, косметика та харчові продукти. Цей ринок є складним, але багатообіцяючим, прибуток від продажу трави з’явиться через три-п’ять років. Про це повідомив директор компанії «Добротрав» Євген Шумейко, пише bizagro.com.ua, пише agronews.ua.

«Є тренд на здорове харчування, а лікарські трави та спеції — це якраз те, що для цієї галузі», — підкреслив він. «Світовий ринок трав зростає з кожним роком. Незважаючи на війну, нашими покупцями трав є США, Японія, Китай, Індія та країни ЄС, найчастіше Німеччина, Болгарія, Польща».

З попитом на продукцію зростають і вимоги до якості сировини. Існує багато різних аналізів трав, щоб переконатися, що вони відповідають міжнародним ринковим стандартам. Зокрема, користуються попитом трави з логотипом «Органік».

Читайте також: Вирощування бавовни в Україні дуже перспективно, – НААН

— Користуються попитом бузина, валеріана, меліса, кропива, подорожник, шавлія, — продовжив пан Євген. “Зокрема, шавлія береться як спеція. Сполучені Штати є основним споживачем шавлії”.

Останніми роками в Україні та ЄС зростають ціни на лікарські трави. Минулого року найдорожчою травою була арніка – 250-300 доларів за кілограм. Причина – технологія виробництва. Рослина росте тільки в Карпатах і потребує комплексу сприятливого клімату і вологості. Ще одним нюансом високої ціни є те, що вчені виявили протиракові властивості арніки. Після цього арніка в світі різко подорожчала щонайменше втричі.

Сушені пелюстки волошки – одні з найдорожчих трав у рейтингу. Вони коштують 25 доларів за кілограм.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: