ВАЖЛИВО

Українська цукрова галузь перебуває на межі зникнення

18.08.2022 10:07
_Chomu_podorozhchav_cukor_i_koli_ochikuvati_na_padinnya_cin_1_2021_06_02_05_55_40

Якби на Гнідавському цукровому заводі не диверсифікували виробництво, то сезон можна було б і не розпочинати. Про це повідомляє пресслужба підприємства, пише agronews.ua.

“Цьогоріч у нас дві проблеми — війна і ціна на енергоносії. В Європі газ коштує вже більше 2 тис. дол. Якби Гнідавський цукровий завод працював тільки на газу, то щодоби ми повинні віддати мінімум 400 т цукру тільки на газ, при тому, що завод буде виробляти 600-700 т за добу, а ще потрібно розрахуватись з господарствами-бурякоздавачами, платити заробітну плату людям, обслуговувати підприємство», — каже заступник директора Гнідавського цукрового заводу Олександр Нікішин

Посадовець переконує, що газу внутрішнього видобутку може не вистачити для того, аби люди не замерзли взимку. Ціна на комерційний газ, який пропонують підприємствам, є такою, що можна відразу не запускати завод, адже кожен кілограм виробленого на цьому газі цукру приносить лише збитки. Це і стало причиною того, що цьогоріч ще 10 заводів працювати не будуть, тобто запуститься лише 22 цукрові заводи по всій Україні.

«Однак ми не опускаємо руки і ставимо перед собою амбітні цілі. По-перше отримати від своїх підприємств-бурякоздавачів сировину та переробити її. А друге важливе завдання — це зберегти виробничий колектив, бо закриття заводу на один сезон потягне за собою і псування обладнання, а відповідно і більш тяжкі наслідки для підприємства», — наголошує Олександр Нікішин.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: