НОВИНИ

Україні загрожує втрата третини молочного поголів’я

07.07.2022 08:11
109926802_milkcow

Україна продовжує втрачати поголів’я молочних корів внаслідок бойових дій в Україні. За попередніми оцінками, вже втрачено близько 50 тис. голів дійних корів. Якщо активна фаза війни не припиниться, до кінця 2022 року втрати можуть сягнути 120 тис. корів або третини молочного поголів’я промислового сектору України. Про це повідомляє Асоціація виробників молока, пише agronews.ua.

«Наразі загарбники цинічно і цілеспрямовано знищують потужності молочних ферм. У прифронтових та окупованих територіях  господарства ледве виживають, часто знаходяться без електроенергії, зв’язку, можливості підвезти і заготовити корми. Так ситуація у Харківській та Херсонській області, низці регіонів Запорізької області, у Донецькій та Луганській областях. Через проблеми зв’язку складно оцінити точні втрати поголів’я, особливо у приватному секторі. Важко отримати достовірну інформацію, що відбувається у вищеназваних регіонах, але втрати промислового сектору – це мінімум 50 тис. голів, що у грошовому еквіваленті становить 80 млн доларів», – зазначає  генеральна директорка Асоціації виробників молока (АВМ) Ганна Лавренюк.

За даними АВМ, на початок року – на 1 січня 2022 року в промисловому секторі налічувалося 422,1 тис. голів корів, а продуктивність тварин становила в середньому 6860 кг молока на корову на рік, а в кращих господарствах – понад 11 000 кг.

В асоціації розрахували, що при збільшенні продуктивності до 8500-9000 кг на корову Україні необхідно мати не менше 600 тис. голів молочного стада, щоб забезпечити внутрішні потреби та відновити експортний потенціал.

До війни Україна забезпечувала доступним молочним білком та жиром країни Середнього Сходу, експортуючи продукцію через морські порти. За перші два місяця війни на складах були накопичені значні обсяги так званих біржових продуктів.

 «На складах накопичилися сухе молоко, суха сироватка, масло, які планувалося відправити до країн Азії та Африки, що  були основними споживачами цієї продукції. Неможливість експортувати ці продукти негативно впливає на молочні підприємства, які в свою чергу не можуть розраховуватися за поставлену молочну сировину із молочно-товарними фермами. Термін зберігання сухого молока становить в середньому 6-8 місяців, тобто вже зараз питання із його збутом стає критичним,» – розповідає Ганна Лавренюк.

Втрати молочного сектора не є остаточними, оскільки кожного дня асоціація отримує повідомлення про нові обстріли молочних ферм. Особливо тривожною є ситуація на Харківщині. «Загарбники нерідко прицільно здійснюють обстріли. Щільні мінометні та ракетні обстріли, крадіжки і рейдерство ставлять господарства на межу виживання. Це прикро, бо Харківщина входить в топ-3 регіонів по виробництву молока в Україні. Там сконцентровані потужні молочні ферми», – додає очільниця АВМ.

Витрати Харківської області  суттєво вплинуть на показники галузі молочного тваринництва. В АВМ прогнозують подальше зниження поголів’я:

«За оптимістичним сценарієм, якщо в результаті бойових дій не буде захоплено нових територій, якщо не буде нових цинічних обстрілів ферм, то до кінця року скорочення поголів’я у промисловому секторі можна прогнозувати у діапазоні близько 100 тис. корів. За песимістичним сценарієм, якщо не буде звільнено окупованих регіонів, то  120-150 тис. корів можуть бути втрачені до кінця року. Це критично, бо це майже третина  довоєнного промислового поголів’я в Україні».

Після завершення активної фази війни Україна від країн-партнерів буде потребувати технічної гуманітарної допомоги по швидкому відновленню поголів’я.  

«Не менше 2-х років потрібно для того, щоб виростити продуктивну корову у господарстві. В України такого часу на відновлення не має. Нам потрібна буде підтримка у вигляді поставки нетелів, щоб вони швидко дали потомство і була змога відновити стадо. В перший рік після активної фази війни Україні  як мінімум треба буде замінити втрачених корів нетелями – від 50 тис. голів. Будемо дуже потребувати такої допомоги. Хоча Україна є виробником племінного поголів’я, але власного потенціалу буде недостатньо для швидкого відновлення», – вважають в АВМ.

Із закінченням війни в Україні постане проблема відновлення молочно-товарних комплексів, комбікормових та молокопереробних заводів. Відбудовувати їх слід за  новими сучасними трендами – ефективними, енергоощадними, відповідно із вимогами GreenDeal. Інвестиції у нову ферму становитимуть 7-10 тис. доларів на одну молочну корову, це одні із найбільших інвестицій у тваринництві. Окупність подібних проектів становить до 10 років.

Читайте також: Озвучено головні зміни у земельних відносинах під час воєнного стану.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: