НОВИНИ

Україні прогнозують дефіцит цукру

17.02.2022 09:02
image

Згідно розрахунків УКАБ, витрати на вирощування цукрового буряку в поточному році зростуть на 44%, що може призвести до подальшого скорочення посівних площ під культурою та виникнення дефіциту цукру на внутрішньому ринку. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

Тривалий час Україна славилася як великий виробник цукру, однак в останні роки ситуація кардинально змінилася, і в 2021 році наша країна вперше була змушена імпортувати сирець цукрової тростини для забезпечення внутрішнього попиту в цукрі. Крім того, варто відмітити, що за останні 5 років посівні площі під цукровим буряком скоротилися на 29%, і становили в 2021 році близько 224 тис. га. Якщо ж порівнювати з початком 2000-х років, то скорочення відбулося практично в 4 рази.

426a430dc85a48fd5e44288d8f6d8fa7

Ситуацію ускладнює стрімке зростання вартості ресурсів в 2021/22 МР. Так, відчутно зросли в ціні добрива, ЗЗР, паливо, орендна плата за землю та інші складові собівартості. Таким чином, за попередніми оцінками собівартість виробництва буряка в 2021/22 МР зросте на 44% в порівнянні з попереднім періодом. Як результат, напередодні нової посівної кампанії фермери, які займалися вирощуванням буряку, починають відмовлятися його сіяти далі та хочуть переорієнтувати своє виробництво на культури, що користуються підвищеним попитом на світовому ринку: кукурудзу, соняшник тощо.

Враховуючи вищезазначене, фермерам потрібен додатковий стимул, щоб бути зацікавленим у подальшому вирощуванні цукрового буряку. Додаткова підтримка в 5000 грн/га для посівів до 500 га дозволить зупинити скорочення посівних площ під цукровим буряком, забезпечити цукрові заводи сировиною цього року та уникнути дефіциту цього стратегічного продукту на українському ринку в поточному році.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: