НОВИНИ

Україна за час війни вивезла лише 7% від річного експорту зерна

07.07.2022 16:03
zerno-eksport

2021/22 маркетинговий рік для зернових культур в Україні приніс як неймовірні досягнення, так і надзвичайні складнощі через війну. Про це повідомляють експерти асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», пише agronews.ua.

Як зазначається, зокрема, Україна отримала найбільшу врожайність та валові збори зернових культур. Зібрала 86 млн т зернових та зернобобових культур, що на 14% вище попереднього рекорду та на 32% більше попереднього року. Це був рік, коли була досягнута найвища врожайність — 53,9 ц/га, що на 10% більше попередньої рекордної врожайності та на 27% — врожайності попереднього року. І загалом очікувався ледве не найкращий рік для українських аграріїв.

З іншого боку, розпочата росією війна поставила під загрозу проведення посівної 2022 року та спричинила зупинку експорту через блокування морських портів. Якщо з проведенням посівної 2022 року українські аграрії справилися, то питання з експортом залишається відкритим.

«Повномасштабне російське військове вторгнення на територію України спричинило суттєве скорочення експортних відвантажень. Якщо в січні та лютому 2022 року експорт становив близько 6 млн т, то з початку війни в червні 2022 року ледве вдалося вийти на обсяги в 1,4 млн т через альтернативні шляхи на тлі блокади морських портів», – пояснює Світлана Литвин аналітик УКАБ.

Загалом у 2021/22 МР українським аграріям вдалося експортувати 48,5 млн т різних зернових культур, що становить 56% всіх вирощених зернових культур цього року. Вивезти ці обсяги вдалося ще до початку війни. З березня по червень 2022 року вдалося експортувати лише 7% річного експорту. Водночас близько 18,5 млн т зернових, що призначені для експорту, залишаються заблокованими в Україні.

«Наразі розпочинається новий 2022/23 МР, та стартує збір озимих зернових. Однак вже зараз стає зрозумілим, наскільки він буде складним для українських аграріїв. Вже практично дозрівше зерно скоро буде зібране, пропозиція на ринку зернових буде збільшуватися, низька пропускна здатність експорту не дозволить вивозити вирощене зерно, а внутрішній ринок не потребує таких обсягів. Відповідно, продукція буде не реалізована, кошти недоотримані аграріями, і буде виникати питання з доцільністю проведення посівної 2022/23 МР в попередніх обсягах», — відмічає експертка.

Читайте також: Нацбанк пропонує до продажу земельні ділянки сг призначення для організації садівництва.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: