ВАЖЛИВО

Україна втрачає позиції на світовому ринку олії

14.05.2023 11:11
oil1

Доступ українських експортерів до зернового коридору наразі є несправедливим і неврегульованим. Про це заявив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук на пресконференції в агентстві «Інтерфакс-Україна», пише agronews.ua.

«Питання логістики вийшли на перший план у роботі галузі. Неможливість відвантажити вироблену продукцію призводить до необхідності зупиняти заводи. Такого не повинно бути навіть у важких умовах війни в країні», — зазначив він. 

За словами експерта, олійно-жирова галузь посідає 30% у структурі українського АПК, 70% у структурі виробництва товарів із доданою вартістю і приносить 15% валютної виручки від усього експорту країни. Традиційно покупцями української олії були Індія і Китай. 

«Через плутанину у формуванні так званих квот для експорту сільгосптоварів Україна втрачає свої позиції в Індії», — констатує Капшук.

Голова «Укроліяпром» заявив, що галузева асоціація вимагатиме виділення першочергових квот заводам, розташованим у портах, для експорту олійно-жирової продукції. Вирішити ситуацію може виділення галузі 15 танкерів на місяць, які експортуватимуть продукти, що скупчилися в портах.

Зі свого боку, виконавчий директор групи Allseeds Євгеній Охріменко уточнив, що зараз перевага надається зерну пшениці, кукурудзи, словом, експорту сировини, а не продукції з доданою вартістю. 

За його інформацією, наразі у підприємства повністю завантажені портові склади, на яких зберігається продукція і групи компаній Allseeds, і клієнтів, які орендують ці потужності. 

«Товари, що накопичилися, мають термін придатності, який значно коротший, ніж у товарів зернової групи. Вони мають оперативно вирушати на експорт», — наголосив він.

Представники галузі звернулися до уряду з вимогою втрутитися в ситуацію і забезпечити рівність усіх портових операторів під час користування портовою інфраструктурою і експорту морем.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: