НОВИНИ

Україна суттєво наростила експорт яблук

25.02.2022 12:35
yabluka-z-kraplyamy

Станом на кінець 2021 року Україна експортувала вже 22 тис. тонн свіжого яблука нового врожаю, що на 28%, або майже 5 тис. тонн, більше, ніж у рекордному сезоні 2018/19 років. Повідомляє east-fruit.com, пише  agronews.ua.

Зазначається, що, в порівнянні з попереднім сезоном, експорт українського яблука виріс в 2,4 рази і був вище, ніж середній показник за останні роки на 61%. Крім того, в новому сезоні продовжувала розширюватися географія експорту українського яблука.

“За перші чотири місяці сезону 2021/22 років українські садівники та експортери змогли поставити яблуко в 35 країн світу, що є досить вражаючим досягненням, враховуючи величезний дефіцит морських контейнерів, а також дуже дорогу і складну логістику в цей період! У порівнянні з минулим сезоном географія вже розширилася на 11 країн, що є дуже важливим для стійкості експортних поставок”, – підкреслив економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, ще одним серйозним досягненням є подальше дистанціювання українських виробників від ринків СНД. Вперше в історії цього сезону на перше місце серед головних ринків збуту українського яблука вийшли країни Близького Сходу, на які припало 35% всього експорту.

“Завдяки диверсифікації експорту, українські садівники навчилися вирощувати і доставляти в найбільш віддалені і вимогливі країни світу яблуко високої якості, що поки що не вдається, наприклад, Молдові, у якої немає стимулу підвищувати якість, оскільки у неї поки що є можливість експортувати яблуко в Росію”, — зазначив Ярмак.

Також повідомляється, що близько 44% всього українського яблука вже експортується в морських контейнерах. А це вимагає особливих зусиль з вирощування, доопрацювання, сортування та упаковки. Відповідно, відкриваються нові можливості для подальшого нарощування експорту, якщо будуть відкриті нові ринки збуту.

Зокрема, українські садівники дуже очікують поліпшення доступу до ринків Єгипту, Індії та В’єтнаму.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: