НОВИНИ

Україна стала членом Copa-Cogeca

10.03.2022 16:00
ukrainian-flag-ge2c02477c_1280

Всеукраїнський аграрний форум (ВАФ) отримав статус партнера організації Copa-Cogeca згідно рішення президії на позачерговому засіданні асоціації, яке відбулось сьогодні, 9 березня 2022 р. Про це повідомляє agroportal.ua, пише agronews.ua.

Через війну росії в Україні вся світова спільнота стурбована тим, що вже найближчим часом може відбутись глобальна продовольча криза. Щоб пом’якшити наслідки, європейське співтовариство фермерів прийняло рішення інтегрувати Україну до асоціації та підтримувати її. 

Директор ВАФ Марія Дідух взяла онлайн-участь у засіданні, подякувавши за підтримку європейську спільноту, та закликала до підтримки у проведенні посівної кампанії. 

«Весняна посівна кампанія під загрозою. Нашим аграріям потрібні дизельне паливо, насіння, гербіциди, добрива (75% забезпечено) та інші ресурси. Найважливішим попитом є дизельне паливо. Весь наявний обсяг зараз використовується для армії. У зв’язку з нинішньою ситуацією Білорусь (найбільший постачальник дизельного палива) припинила всі поставки, навіть передплачені. Ні пального, ні грошей. За попередніми оцінками, потреби аграріїв України в дизельному паливі становлять 300-400 тис. тонн», — заявила Марія Дідух під час засідання спільноти.

Від імені фермерів ВАФ просить європейську фермерську спільноту допомогти українським фермерам провести посівну кампанію та забезпечити дизельне паливо. 

Експерти наголошують, що понад 400 млн людей у ​​світі залежать від поставок зерна з України. На даний момент експорт зерна з України призупинено, що в свою чергу загрожує дефіцитом продовольства у світі. Якщо війна триватиме, Україна не зможе постачати світові решту 6 млн тонн пшениці та 15 млн тонн кукурудзи.

Україна не зможе здійснювати експортні операції в найближчі 2-3 роки. Через прогнозоване значне зниження врожайності експорт з України та росії в наступному маркетинговому році буде малоймовірним. Однак, якщо війна закінчиться в найближчі кілька тижнів, деякі експорти все ж будуть можливими. У гіршому випадку світові ринки втратять близько 60 млн тонн пшениці, 38 млн тонн кукурудзи і 10,5 млн тонн ячменю, а це означає, що світовий експорт зерна різко впаде. 

Якщо цього року українські аграрії зможуть посіяти, то це буде максимум 30% від запланованих площ. Найоптимістичніший варіант — 50%, і ці території будуть зосереджені переважно в Західній Україні.

Запит від ВАФ на членство у європейській фермерській спільноті датований ще 2017 роком. «На жаль, ми змогли долучитись до спільноти у світлі війни, що триває в Україні, і, безумовно, ми єдина країна, яка платить за це таку високу ціну — кров і життя наших людей. Сьогодні росія — не просто ворог України, а ворог і загроза всьому цивілізованому світу. Це має розуміти міжнародне співтовариство. Тому без перебільшення Україна сьогодні захищає всю Європу», — зазначила директор ВАФ.

Читайте також: На Закарпатті викрито та затримано агента ФСБ РФ та його співмешканку.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: