НОВИНИ

Україна припинила експорт газу

05.03.2022 15:10
8FfjPVWq2bAh

З наступної газової доби (4.03.2022) розподіл потужності та підтвердження номінацій / реномінацій з метою експорту природного газу з України припиняються. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Оператор ГТС України (ОГТСУ), пише agronews.ua.

“На виконання рішення Кризового комітету та в межах заходів, передбачених Національним планом дій в енергетиці у разі надзвичайної кризової ситуації, учасникам ринку природного газу заборонено здійснювати експорт природного газу з митної території України, у тому числі природного газу в газосховищах України в митному режимі “митний склад”, – ідеться у повідомленні.

Відповідно, ОГТСУ зупиняє надання послуг з транспортування природного газу до міждержавних точок виходу з ГТС України для здійснення операцій з експорту природного газу. З наступної газової доби (4.03.2022) розподіл потужності та підтвердження номінацій / реномінацій з метою експорту природного газу припиняється.

Водночас в ОГТСУ запевнили: це рішення не впливає на транзит газу територією України.

“Агресія Росії проти України призвела до надзвичайних та безпрецедентних умов і обмежень, коли всі компанії енергетичної галузі мають зосередитися на безпеці постачання природного газу для України та українців”, – наголошує Оператор української ГТС.

За даними ОГТСУ, торік з України експортували понад 2 млрд кубометрів газу. Станом на початок грудня нерезиденти зберігали в українських ПСГ близько 1,2 млрд кубометрів газу в режимі “митного складу”.

Найбільші обсяги ресурсу, зазвичай, постачаються до Угорщини, Словаччини та Польщі. Газ експортують понад 20 компаній, серед яких як іноземні та українські трейдери, так і вітчизняні приватні видобувні компанії. Тепер їхні експортні можливості тимчасово обмежили.

Як повідомлялося, Україна закликає міжнародних партнерів до активніших дій, щоб зупинити потоки газу з держави-агресора до Європи. За даними міністра енергетики Германа Галущенка, обсяги постачання до Європи російського “блакитного палива” після вторгнення Росії в Україну навіть зросли. У четвер “Газпром” повідомив, що добовий попит з боку європейських споживачів сягнув 109,5 млн кубометрів порівняно зі 103,8 млн кубів тиждень тому.

Читайте також: Стало відомо, наскільки вистачить продовольчого зерна в Україні.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: