НОВИНИ

Україна продовжує поставляти зерно Ірану

08.03.2023 16:13
875 (1)

Іран є одним із відданих союзників росії у війні з Україною. Щонайменше, ця країна відправляє для рф дрони-камікадзе, якими та атакує наші міста. Втім, Україна продовжує поставляти до Ірану зерно. Про це повідомляє Ukrainian Shipping Magazine, пише agronews.ua.

Так, 30 листопада з порту Чорноморська «зерновим коридором» вийшов балкер Omicron Sky. На ньому відправили українську кукурудзу до Ірану, про що свідчить трекер шляху судна на MarineTraffic та дані USM.  

Omicron Sky завантажили кукурудзою на терміналі «Транссервіс-2008» у Чорноморську. Оператором виступає Чорноморська філія АМПУ. Фрахтувальник та отримувач вантажу невідомі.

Судном до Ірану відправили 66,6 тис. тонн кукурудзи. 7 січня балкер прибув на якірну стоянку біля порту Бендер-Імам-Хомейні в Ірані. Станом на 12 січня, згідно з MarineTraffic, судно зайшло до самого порту.

Судно Omicron Sky — балкер під прапором Ліберії, збудований в 2006 році. Дедвейт — 77031 тонн. Власником та менеджером судна, згідно з Baltic Shipping, є компанія Iino Marine Service Co., Ltd, яка базується в Токіо, Японія, але ця інформація може бути застарілою.

Усі судна, що прямують «зерновим коридором», проходять перевірки Спільного координаційного центру у Стамбулі. Можна було б припустити, що отримувач української кукурудзи — Туреччина, яка потім вирішила перепродати вантаж Ірану. Але усі ресурси свідчать про те, що кукурудзу відправили з Чорноморська до Ірану напряму, одним рейсом, і Іран був вказаний портом призначення з самого початку.

Відкриті дані про призначення вантажу мають «заспокоїти» українців, переконати їх у тому, що у рейсі немає нічого підозрілого. Водночас, у зведеннях Міністерства інфраструктури про відправки «зерновим коридором» ніколи не фігурує Іран. Очевидно, через те, що відомство знає, яку реакцію отримає від суспільства.

За даними Stark Shipping, за час роботи «зернового коридора» Україна відправила в Іран морем 192 884 тонн продукції. Весь вантаж приймав згаданий вище порт Бендер-Імам-Хомейні. Роком раніше Україна поставила до Ірану морськими шляхами значно більшу кількість продовольства — близько 2,5 млн тонн. Але в нинішніх умовах навіть одна тонна зерна для пособника країни-терориста — це забагато.

Ще у жовтні 2022 року експрезидент «Української зернової асоціації»‎ (УЗА) та колишній заступник гендиректора компанії із взаємодії з органами влади «Нібулон» Володимир Клименко публічно заявляв, що Україна має припинити постачати зерно Ірану. 

За його словами, він у різні роки декілька разів зустрічався в Україні з послами Ірану за їхньою ініціативою. Тема розмов здебільшого єдина — Ірану необхідне українське зерно.

«Просили знайти можливість поставляти зерно, інколи не зважаючи на санкції. Україна завжди допомагала народу Ірану у розв’язанні питань продовольчої безпеки. І тепер іранські дрони бомбардують Україну? Це вдячність керівників Ірану, яким ми завжди допомагали з зерном?‎»‎, — прокоментував Клименко.

Наведемо лише кілька прикладів. Наприкінці вересня 2022 року росіяни цілеспрямовано запустили понад 10 дрони-камікадзе по Умані. За думкою українських спецслужб, росіяни хотіли поцілити в релігійні обʼєкти євреїв-хасидів із великим скупченням людей (тоді близько 23 тисяч хасидів відзначали в місті свято Рош га-Шана). 

17 жовтня росія атакувала іранським дроном житловий будинок у Києві. Внаслідок атаки загинули п’ятеро людей, серед них — вагітна жінка. 31 грудня, в канун Нового року, сили ППО знищили 13 дронів Shahed-131/136, а 1 січня — 32. 

За словами начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, росія запустила по Україні вже близько 540 таких безпілотників. А влітку країна-терорист замовила в Ірану ще 1700 дронів-камікадзе.

Для припинення експорту зерна в Іран, відповідне рішення мають прийняти уряд і президент. Складно говорити про можливе погіршення відносин з Іраном, коли вже кілька місяців росія атакує Україну іранськими дронами-камікадзе. Водночас, немає підстав вважати, що Іран припинить продавати росії безпілотники, якщо Україна припинить постачати зерно. Але в дипломатичній площині цей крок необхідно зробити, бо наразі «годування» зерном Ірану в обмін на вбивство українців виглядає цинічно та деморалізує і без того стомлений народ.  



Перегляди: 449
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: