НОВИНИ

Україна продовжує налагоджувати нові маршрути експорту зерна

01.05.2022 07:00
tb8hpxe6qr_big.jpg.9bd4149ec47a63b32ec3b041f05729ff

В портах України внаслідок піратських дій російських військ залишаються заблокованими 95 іноземних торговельних суден, що посилює світову продовольчу кризу та економічний тиск на Україну. Про це повідомляє graintrade.com, пише agronews.ua.

Після знищення українською армією крейсера «москва» російські кораблі відійшли до західного узбережжя Криму, проте вони продовжують блокувати порти, загрожуючи іншим кораблям вогневим ураженням.

Сподівань на проведення ООН операції по деблокуванню торговельних судів вже немає, особливо з огляду на ракетний обстріл Києва під час перебування там Генсекретаря ООН, який після невдалого візиту до росії приїхав в Україну. Активізація дипломатичних місій ООН на 63 добу повномасштабної війни в Україні викликає подив та свідчить про те, що міжнародна система безпеки не здатна протистояти тиску російської агресії.

Уряд України цього тижня активізував пошук нових авто та залізничних маршрутів експорту до портів та терміналів сусідніх країн – Польщі, Румунії, Словаччини, Болгарії та країн Балтії.

У вівторок прем’єр-міністри України та Румунії обговорили можливості розширення експортних та транзитних коридорів на румунській території та використання додаткових резервів морських портів Румунії. Задля пожвавлення транзиту вантажів українська сторона запропонувала якнайшвидше відкрити пункт пропуску Д’яківці (Україна) – Раковець (Румунія) з наданням йому статусу переходу для вантажного сполучення.

Міністр агрополітики України М. Сольський, який знаходиться у Литві, заявив у вівторок, що Литва та Латвія мають гарні можливості для експорту українського зерна, проте проблемою залишається залізничне сполучення, оскільки в Україні та країнах Балтії залізнична колія ширша, ніж у Польщі. Проте залізниці сусідніх країн працюють над цією проблемою, і вже найближчим часом будуть знайдені технічні рішення.

Литовська залізниця (Lietuvos gelezinkeliai) в середу відправить в Україну вантажний потяг для тестування можливостей переорієнтації експорту української сільгосппродукції через балтійські порти. Потяг протестує маршрут через Польщу до залізничної станції Шештокай та доставить з України контейнери з різними товарами.

Вчора прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков зустрівся з президентом України Зеленським в Києві та запропонував створити логістичний хаб для перевалки української агропродукції у болгарському порту Варна.

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: