НОВИНИ

Україна подвоїть обсяги імпорту електроенергії для підприємств

07.02.2023 15:10
pexels-photo-296323-920x610

Енергетична компанія ДТЕК уже розпочала імпортувати електроенергію з Європи для того, щоб зменшити дефіцит в українській енергосистемі. Завдяки цьому вдалося відновити роботу багатьох підприємств, для яких безперебійне постачання електроенергії критично важливе. Найближчим часом Україна може подвоїти обсяги імпорту електроенергії зі Словаччини та Румунії. Про це в ефірі телемарафону повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, пише agronews.ua.

В першу чергу імпортована електроенергія надходить підприємствам. Ціни на неї майже вдвічі більші за українські, однак значно дешевші за витрати на генератори. До того ж нинішні ціни, що платять українські споживачі є зафіксованими державою.

За словами Сахарука, у випадку, якщо Росії не вдасться уразити нові енергооб’єкти, скоротити дефіцит енергосистеми можна буде уже наприкінці лютого.

Під час останніх обстрілів було пошкоджено близько 75% теплової генерації, які наразі намагаються відновити. Якщо деякі пошкодження уже вдалося усунути, то на ремонт інших потрібен час.

“Ми ремонтуємо пошкодження наших теплоелектростанцій та відновлюємо генерацію на тих блоках, які не працюють. На жаль, є такі, на ремонт яких піде багато часу: 16-18 місяців”, – зазначив виконавчий директор ДТЕК.

Він додав, що енергетична компанія намагається домогтися максимальної справедливості у наданні електроенергії споживачам.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зауважив, що собівартість виробництва робота підприємств с/г на генераторах зросте не більше, ніж на 5%.

За день магазин через відсутність світла втрачає і змушений списувати чи повертати товарів на суму від 2 до 32 тис. грн. Як правило, це молочні та м’ясні категорії товарів. Середньоденна втрачена виручка магазину біля дому, який не може працювати, складає від 15 тис. до 150 тис. грн.

Світовий банк у 2023 році надасть $50 млн для забезпечення українських елеваторів генераторами або котлами, зазначив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський

Виробники заморожених овочів, фруктів та ягід зіткнулися з багатьма проблемами через постійні відключення електроенергії. Тому, щоб зберегти продукцію, яка орієнтована на експорт, виробники закуповують генератори, або ж вивозять її на зберігання до країн ЄС.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: