НОВИНИ

Україна має найвищий відсоток розораності земель в світі

06.01.2022 07:00
pole-kurkul-44308-44338

Україна має найвищий відсоток розораності земель в світі, що, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації FAO, становить 53,9%. Показник розораності сільськогосподарських угідь при цьому — 78,2%. Про це повідомила вчений секретар Інституту охорони ґрунтів України, к.с.-г.н. Світлана Романова на ІІ Міжнародній конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості», пише agronews.ua.

Для порівняння, у Польщі ці показники становлять 36,5% та 75,1%, у Німеччині 34,1% та 71%, в США 17,5% та 38,9%. 

У розрізі кліматичних зон найбільший ступінь розораності на рівні 81,2% має степова зона. Розораність лісостепової зони становить 80,8%, поліської — 65,7%. При цьому у структурі сільгоспугідь найбільший відсоток (78%) знаходиться під ріллею, 13% під пасовищами, а під сіножатями, багаторічними насадженнями і перелогами всього 0,6%, 0,2% та 0,1% відповідно.

Зокрема, обстеження восьми районів Кіровоградської області, де рівень розораності є найвищим в Україні, показало співвідношення ріллі до площі екостабілізуючих угідь на рівні в середньому 80,1% до 19,9%.

«Агроекологічна оцінка земель сільськогосподарського призначення Кіровоградської області засвідчила, що у межах зони Степу немає жодного району, ґрунти якого характеризувалися б задовільним агроекологічним станом. Ступінь порушення екологічної рівноваги агроландшафтів зони катастрофічний», — відмітила Світлана Романова.

Для поліпшення екологічної ситуації Світлана Романова закликала зменшити розораність території на 25-30% шляхом вилучення з обробітку сильно деградованих та малопродуктивних ґрунтів, збалансування співвідношення орних земель та еколого-стабілізуючих угідь та впровадження науково-обґрунтованих сівозмін, протиерозійних заходів обробітку ґрунту, сучасних ґрунтозахисних технологій.

Читайте також: якої підтримки очікує українська молочна галузь



Перегляди: 144
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: