НОВИНИ

Україна хоче дозволити експорт російського аміаку 

22.05.2023 14:02
f829d371-e9591312e5eee5aa8bc1ea2e7d91c0ea

Україна розгляне можливість дозволити російському аміаку транзит через свою територію на експорт за умови, що нещодавно відновлена зернова угода буде розширена, щоб включити більше українських портів і ширший спектр товарів. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела в уряді, пише agronews.ua.

Київ вперше публічно виклав свою позицію щодо російського аміаку, який москва хоче транспортувати через Чорне море. Зернова угода, реалізована за посередництва Туреччини та ООН у липні минулого року, сприяє «безпечній навігації для експорту зерна та відповідних харчових продуктів і добрив, включаючи аміак з трьох українських портів».

Джерело в українському уряді повідомило, що мова угоди не стосується транзиту російського аміаку через Україну. рф, великий експортер аміаку, наполягає на відновленні поставок аміаку по трубопроводу з Тольяті до чорноморського порту Південний поблизу Одеси, який розрахований на перекачування до 2,5 мільйонів т аміаку на рік.

Раніше рф експортувала 4,4 млн т аміаку на рік – 20% світової торгівлі морським транспортом. Організація Об’єднаних Націй також підтримала відновлення поставок аміаку через трубопровід, щоб спробувати допомогти глобальній продовольчій безпеці.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: