НОВИНИ

Українцям радять садити картоплю окремо “на продаж” і “для себе”

11.04.2019 11:56

В Україну прийшло тепло і дощі, і жителі країни активно зайнялися городами. Садять і для себе, і на продаж. Чи не найбільше українці вирощують саме картоплі. Того року овоч виправдав витрати і подорожчав на 30%. Але засаджувати весь город картоплею цієї весни аграрні аналітики все ж не радять, пише Сегодня.

“На високі ціни звернули увагу комерційні виробники. Вони в цьому сезоні можуть збільшити площі під картоплею. Відповідно, це може привести до загального збільшення пропозиції на ринку, і ціни на картоплю можуть знизитися”, – застерігає аграрний експерт Тетяна Гетьман.

Тому, зазначають фахівці, від кількості краще перейти до якості. Зараз 98% картоплі в Україні вирощують саме приватні господарства. Тому конкуренція між ними – висока. Заробити на овочі можна, якщо вибрати для посадки правильний сорт.

В Інституті картоплярства радять садити картоплю окремо “на продаж” і “для себе”. Пізні сорти на продаж рекомендують вирощувати, якщо є умови, в яких овоч можна зберегти взимку. А ранню картоплю можна продати за піковими цінами на початку літа.

“Якщо ми сьогодні посадимо пророщену картоплю ранніх сортів, таки як “Тірас”, “Славута” або інших сортів іноземної селекції, ми отримаємо урожай в кінці червня – початку липня. Вона коштувати вдвічі дорожче, порівняно зі звичайною картоплею”, – підраховує заступник директора з питань селекції і садівництва Інституту картоплярства Микола Фурдига.

В цілому аграрні експерти помітили, що якщо протягом року овочі борщового набору виявляються в дефіциті і стабільно дорожчають, то в наступному сезоні відбудеться падіння цін. Адже в гонці за прибутком ними засаджують все більші площі, урожай з яких перенасичує ринок.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: