ВАЖЛИВО

МОН оплатить науковцям-аграріям доступ до новітніх світових наукових баз

23.10.2020 08:11
1339242091-597343-0112040wwwnevseoboicomua-323611-33607

Протягом 2017-2020 рр. Міністерство освіти і науки України за рахунок бюджетних коштів забезпечувало для українських вчених та наукових установ доступ до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science Core Collection, а також додатково у межах наявних коштів – доступ низки установ до повнотекстової бази даних Springer та аналітичних платформ InCites та SciVal. Про це повідомляє МОН, пише agronews.ua.

Наразі МОН розглядає варінти доступу до інших важливих, авторитетних та сучасних баз даних та платформ.

Кому та для чого

З метою дослідження питання використання зазначених баз даних та отримання інформації про потреби вчених у використанні інших електронних ресурсів науково-технічної інформації (зокрема повнотекстових баз даних, баз даних патентної, ліцензійної та економічної інформації тощо), Міністерство проводить опитування, за результатами якого будуть розглянуті можливі варіанти переформатування, виходячи із зазначених учасниками опитування потреб, доступу до електронних наукових баз даних, який здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

Опитування доступне на офіційному вебсайті Міністерства освіти і науки. До опитування запрошуються усі науковці, які залучені до проведення досліджень, усі, хто має відношення до сфер наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності, займається проведенням наукових досліджень та розробок.

“У разі виникнення додаткових запитань просимо звертатися за роз’ясненнями до державного експерта директорату науки та інновацій МОН Петровського Андрія Івановича за телефоном +380505169181 або листом на електронну адресу: [email protected]”, – йдеться у повідомленні.

Що вже є

Web of Science (до 2014 Web of Knowledge) — платформа, на якій розміщено бази наукової літератури і патентів, до 2016 року належала Thomson Reuters.

В листопаді 2016 року відділення IP & Science придбано інвестиційними фондами і функціонує як Clarivate Analytics. Web of Science охоплює матеріали з природничих, технічних, біологічних, суспільних, гуманітарних наук і мистецтва.

Включає в себе понад 18000 провідних журналів, які розміщені у трьох ключових індексах наукової літератури. У їх число входять і українські видання.

Так, у 2016 році у Journal Citation Reports, аналітичній надбудові на платформі Web of Science Core Collection), в яку входять видання SCIE та SSCI проіндексовано 15 українських видань.

62 журнали відібрано в ESCI (на травень 2019), триває процес розміщення їх на платформі — для журналів ESCI імпакт фактор розраховуватися не буде. За кілька років буде повторна оцінка і видання або переведуть в основні індекси або виключать з платформи.

Що планується

Наразі мова йде про розширення списку доступних безоплатно для українських науковців повнотекстових баз даних, баз даних патентної, ліцензійної та економічної інформації.

В аграрній науці це буде цікаво для усіх, хто працює у сфері, яка пов’язанна з ліцензуванням, патентною діяльністю, розробкою наукомістких технологій, ЗВР тощо.

Також ці бази можуть бути важливими для насінництва та селекції України.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: