НОВИНИ

Українські вівчарі за останній рік рекордно збільшили експорт продукції

14.03.2021 09:03
image-23

Підтримка держави юридичним особам на закупівлю племінних тварин (в розмірі 50 % від їх вартості) за 2020 була виплачена вчасно і повністю. Про це Агробізнесу Сьогодні повідомив голова ГО «Асоціація вівчарів України» фермер Василь Стефурак, що господарює у гірському селі Молодятин Коломийського району Івано-Франківщини, пише agronews.ua.

“Уряд усе виконав. Нас послухали, зрозуміли, нам дали компенсацію – ми рухаємося далі. Не просто просимо у держави гроші – даємо хороші показники. Минулого року ми, фермери-вівчарі, скористалися цим інструментом. І наростили поголів’я”, – прокоментував він.

За племінні вівцематки, барани, ярки можна було отримати до 11 000 грн за голову. Загалом за останній рік вівчарі збільшили експорт на 100% у кількості голів, а у грошовому вимірі – на 270 %.

Найкраще спрацювала, на його думку, Хмельницька область. Пан Стефурак навів приклад: два роки тому у Шепетівському районі було лише 80 голів овець. А на 1 січня 2021 року у тому ж районі вже маємо 17000 голів.

“Однак, за експертними оцінками, поголів’я овець в Україні загалом скоротилося протягом року десь на 5% порівняно з попереднім. Нібито протилежні тенденції: поголів’я зменшується, а продажі ростуть? Пан Стефурак вважає, що усе пояснюються просто. Бо вівчарі неефективних тварин спродують, ріжуть, а натомість плекають високоякісні породи, які дають хороші прибутки”,- резюмує Стефурак.

Читайте також: Василь Стефурак акліматизував європейських овець і вивів власну породу для проживання в українських Карпатах. Та є єдиний в Україні хто робить сиров’ялену баранину – аналог свинячого хамона. Про свої досягнення, плани, проблеми та перспективи у газузі вівчарства фермер поділився в інтерв’ю АgroNews.ua.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: