АНАЛІТИКА

Українські науковці вивели першу у світі суперцукрову колоскову кукурудзу

10.08.2020 10:02
130_plid-ukrayinskoyi-fantaziyi

В Україні селекціонери вивели колоскову (розгалуджену) суперцукрову кукурудзу, яка у 20 разів перевищує за продуктивністю світові аналоги. Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнського наукового інституту селекції, пише agronews.ua.

«Мені завжди подобалася кукурудза. Дуже поширеною в Європі та Сполучених Штатах є кукурудза Baby Corn. Вона має ніжний смак, низьку калорійність і може вживатися як в сирому вигляді, так і вареної, смаженої або приготовленої на грилі. З точки зору біології, цей овоч є абортивною формою звичайної кукурудзи. Вона має низьку продуктивність і відповідно дуже високу ціну. Нам вдалося виростити овоч, який в 20 разів продуктивніше, при цьому зберігає всі смакові і хімічні показники Baby corn. Ми перші в світі, кому вдалося виростити розгалужену кукурудзу такої якості. Її основна відмінність від зернової полягає в тому, що остання здатна накопичувати в зернах крохмаль, в той час як цукрова цього не робить, в ній синтез крохмалю закінчується на рівні цукрів”, – розповів керівник наукового напрямку інституту Мирослав Парій.

Одною з переваг надсолодкої кукурудзи є те, що вона довго зберігається, не втрачаючи смакових властивостей. У звичайній цукрової кукурудзи через 12 годин після збору починається синтез крохмалю і на смак вона стає схожа на зернову.

Першочергове ідея була чисто наукової і не мала практичного використання. Вчені ставили перед собою мету «зловити» на кукурудзі тетради мікроспор. Для цього вони вирішили вивчити процеси, які відбуваються в клітині під час ділення, застосувавши метод зворотної селекції на кукурудзі і поспостерігавши за хромосомами в процесі мейозу. Отримана в результаті цієї дослідницької роботи мутація раптово виявилася цікава не тільки з точки зору науки, але й для аграрного виробництва.

«Друга мета нашого дослідження, – продовжує Мирослав, – полягала в тому, щоб підвищити пильцеву продуктивність. Мені хотілося отримати рослина з густим чоловічим суцвіттям. І в ході експерименту я його отримав, але коли побачив, як формуються початки, то засмутився. На вигляд вони були дуже великими, що свідчило про зараження грибком, який називається пухирчаста сажка. Я розкрив і не повірив власним очам – переді мною був незвичайний розгалужений качан кукурудзи! Я завжди дегустую на смак нові форми кукурудзи, тому машинально спробував цей молодий початок і зрозумів – це майбутнє Baby corn. Свій перший експеримент я проводив на зерновий кукурудзі, але і вона була дуже смачною. У мене була наукова мета, але все як завжди звелося до їжі».

Щоб спровокувати мутацію такого типу, яка була застосована на кукурудзі, клітку обробляють мутагенами, мутація зазвичай рецессивна. Щоб цю мутацію закріпити, рослини знову самозапилюють. Так вивели три перших чоловічих рослини.

Отримана мутація значно впливає на морфологію качана. Дослідникам стало цікаво: вони знайшли мутацію в новому гені або ця мутація перебуває в уже відомих генах, що відповідають за розгалуженість качана. Щоб визначити, де саме знаходиться мутація, вчені схрестили вже відомі раніше форми RA1, RA2 і RA3 з отриманої мутацією.

В результаті схрещування з RA2 і RA3 все качани були звичайного розміру. А ось при схрещуванні з RA1 виявилося, що качани мають розгалуженість. Це означало, що мутація перебуває саме в цьому гені – в RA1. Це нова мутація, яка відрізняється від уже існуючих. І сьогодні триває дослідження цього гена для визначення того, які саме нуклеотиди зазнали змін.

Що ж було отримано в результаті цієї роботи? Унікальна форма кукурудзи, виведена за допомогою мутагенезу. Отримати такий початок досить складно, оскільки ці мутації протікають завдяки використанню хімічної індукції.

Для хімічного мутагенезу використовувався супермутагени. Так називають речовини, які, потрапляючи в організм, модифікують структуру ДНК. У випадку з колосковою кукурудзою супермутаген вперше був застосований на рослині, до цього він використовувався на інших організмах. Так вченим вдалося отримати настільки дивовижний результат.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: