ВАЖЛИВО

Українські фермери ризикують опинитись поза ринком землі, – Слободяник

05.11.2020 18:02
f248bce6-d7fc-4644-8566-fadc923e1903

Натепер українські малі та середні фермери ризикують опинитись поза ринком землі. Про це повідомив Іван Слободяник, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів. під час круглого столу «Як стимулювати і диверсифікувати діяльність підприємств агросектору України», пише agronews.ua.

“По-перше, за останні роки банки ніяк не працювали з малими фермерами і не кредитували їх. Адже прямо в умовах кредитування вже було прописано, що до агропідприємство до тисячі гектар позик не отримає, хоча найбільша в Україні кількість зарестрованих фермерських господарств саме до 500 га”, – підкреслив він.

Голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів пояснив наслідки такого ставлення фінустанов:

«Баланси на цих фермерських підприємствах дуже погані. Крім того проблема складного адміністрування податків, зокрема ПДВ, буквально заганяє середніх і малих фермерів «в тінь». При цьому за останні роки держава не стимулювала вихід фермерів «з тіні» і не створювала умов, щоб аграрії були інституційно спроможними до банківського кредитування».

Але навіть за умови кредитування, для аграріїв вкрай важлива відсоткова ставка кредиту під купівлю землі. На думку Слободяника, ця цифра не має бути вищою за орендну плату, яку фермер сплачує за землю.

«В теперішніх обставинах, коли в середньому ціна землі коливається в межах $1000 – $1500 за гектар, то ставка на купівлю в гривні має бути 5%, в доларах 2%. Інакше ринок землі для фермерів не «злітає», – наголосив він.

На загал, для повноцінного доступу фермерів до фінансування при запуску ринку землі, потрібні кілька складових: Фонд часткового кредитування, щоб банки почали кредитувати під заставу землі і компенсація відсоткової ставки під купівлю землі.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: