АНАЛІТИКА

Українська соняшникова олія суттєво піднялася у ціні

07.10.2020 11:02
Sunflower-kopyya-696x426

Українська соняшникова олія суттєво здорожчала на фізичних ринках. На ранок 7 жовтня 2020 року тонна соняшникової олії (FOB UA врожай 2020 року) котувалася по 910 дол. Про це повідомляє agronews.ua.

Підвищення ціни склало 10% – і це на 06-00 годин 7 жовтня 2020 року найсуттєвішє підвищення серед основних агрокультур.

Серед причин підвищення ціни аналітика називають низку обставин, які безпосередньо впливають на очікування гравців ринку. Так, стурбованість викликають опади, які супроводжували збирання соняшнику в України та можуть погіршити якість насіння.

Також на ринок олійних може вплинути слабка тенденція до зростання ціни на нафту, яка намітилися за останню американську добу. І хоча вже на ранок 7 жовтня це зростання було відіграно назад, намагання розвернути нисхідний тренд простежуються.

Та найголовніший фактор – невизначенність з цьогорічним врожаєм та перспективи другої хвилі пандемії. Саме співвідношення цих двох глобальних факторів буде вирішальним на ринку олійних.

На сьогоднішньому брифінгу міністра охорони здоров’я України Максима Степанова підтверджено суттєве зростання захворюванності на коронавірус в Україні, що підтверджує ймовірність негативного сценарію розвитку пандемії для країни. Вже найближчим часом Міністерство охорони здоров’я обіцяє додаткові заходи для протидії такому сценарію, тож наразі цей фактор стримується очікуванням активних дій влади.

У світі пандемія не спадає. Кількість нових заражень зростає, хоча й меншими темпами, ніж в останній декаді вересня. Наразі чисельність щодобових нових заражень становить +320,6 тис. на добу, що нижче показника у 350 – 370 тис. заражень в останню декаду вересня, але значно вище рівня початку вересня 2020 року (230 тис. нових заражень у середньому).

Негативний вплив на ринки також буде мати введення нових обмежень активної соціальної та економічної діяльності. Так, у Берліні вже посилюють обмеження на тлі сплеску числа хворих. Для магазинів, барів, ресторанів і клубів буде введений нічний комендантський час, який буде діяти з 23:00 до 6:00. Також вводяться обмеження на відвідування приватних урочистостей в закритих приміщеннях. Нові заходи набудуть чинності з 0:00 10 жовтня і будуть діяти до 31 жовтня 2020 року. Наразі уряд Німеччини не коментує, чи будуть ці обмеження одиничними, чи владні кола планують новий варіант локдауну.

Тим не менш, за даними ІА «АПК-Інформ», вже з середини минулого тижня в Україні відновилася підвищувальна цінова динаміка в сегменті насіння соняшнику. І на ранок 7 жовтня 2020 року вона залишається трендовою без суттєвих змін.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: