НОВИНИ

Український мускатний гарбуз підкорює Європу та Близький Схід

18.02.2021 18:00
fullsize

Україна знайшла для себе привабливу експортну нішу, яку продовжує активно розвивати вже кілька років – експорт свіжого мускатного гарбуза (butternut squash). Причому поставляє її Україна переважно на найвимогливіший з можливих ринків збуту – до Великобританії. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Аналітики EastFruit відзначають, що, незважаючи на Брекзіт, в 2020 році Україна змогла в черговий раз різко наростити експорт гарбуза і встановити новий рекорд експорту за рік. За підсумками 2020 році експорт гарбуза з України виріс на 76% до майже 2 тис т. Більш того, в порівнянні з обсягом поставок всього п’ять років тому, експорт української гарбуза виріс більш ніж в 12 разів, так як ще в 2016 році українські експортери продали лише 164 т гарбуза за кордон. У грошовому еквіваленті гарбуз приніс українським експортерам 783,6 тис дол США виручки, з яких близько півмільйона – це виручка від поставок до Великобританії.

У минулому році Великобританія імпортувала близько половини всього українського гарбуза, відправленого на експорт – 972 т, а поставки в цю країну збільшилися на 20% за рік в натуральному і більш значно в вартісному вимірі, тому що середні ціни на гарбуз виросли. Якщо врахувати, що Великобританія за рік імпортує більше 70 тис т гарбуза, то Україна ще далеко не вичерпала всі можливості поставок даних овочів в Об’єднане Королівство, адже питома вага України в британському імпорті гарбуза ледь перевищує 1%.

Цікаво, що поставки гарбуза з України не обмежуються Великобританією – українські експортери активно диверсифікують експорт. У 2020 року Україна збільшила більш ніж в 4 рази експорт свіжого гарбуза в Румунію. Таким чином, Румунії в 2020 році дісталося вже більше 31% всього гарбузового українського експорту, в той час як роком раніше – лише трохи менше 13%.

Ще одним цікавим прецедентом стали поставки української гарбуза в ОАЕ в 2020 р Це була перша велика партія свіжого гарбуза, поставленої в країни Близького Сходу з України. І це дає надії на подальше розширення ринків збуту, адже в цьому напрямку все більш активно експортується і інша плодоовочева продукція, багато в чому завдяки успішним торговим місіям ФАО і ЄБРР.

Аналогічно значно збільшився і експорт української гарбуза до Молдови і Болгарії, досягнувши 145 т і 112 т, відповідно. Відзначимо, що роком раніше Молдова імпортувала лише 15 т цієї продукції, а в Болгарію гарбуз з України і зовсім не поставлявся. З інших ключових напрямків українських поставок відзначимо і Нідерланди, куди Україна експортувала 59 т своєї продукції.

Нагадаємо, що на Київщині майже 2000 фермерів вирощують органічну продукцію.


Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: