НОВИНИ

Український студент створив найдешевшу електронну «няню» для тепличних рослин

03.07.2020 10:02
teplitsy

Студент Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ Василь Гринюк розробив систему контролю мікроклімату в тепличних приміщеннях — електронну “няню” для рослин – собівартістю усього 300 грн. Про це повідомляє видання “Галка”, пише agronews.ua.

Ще навчаючись на третьому курсі, зацікавився електронними приладами й обладнанням із датчиками, тож тепер заходився збирати по крихтах всю доступну інформацію, щодо розв’язання технічних проблем тепличних господарств.

Замовив із Китаю необхідні елементи майбутньої конструкції й взявся до праці. Вже за якихось два місяці на світ з’явився макет системи контролю мікроклімату в тепличних приміщеннях, а вже невдовзі його було запропоновано до уваги журі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». Хлопець отримав перемогу.

Сам Василь Гринюк нею не хизується, навпаки, скромно каже, що такими системами аграрії послуговуються вже кілька десятків років, просто його модель економічно вигідніша: вартість макету не перевищила 300 грн. А допомога від маленької помічниці (завбільшки 15 х 10 см) – неабияка.

“Ця система вимірює освітленість приміщення, вологість ґрунту й вологість повітря, а також температуру ґрунту й повітря, – пояснює автор. – Ще можна додати контроль РН ґрунту. Таку модель хоч зараз можна встановити в теплиці. Працює вона від блоку живлення на 5В або від Power Bank і може бути дуже зручною для невеличкого господарства”.

Перспективу впровадження цієї розробки у виробництво високо оцінює науковий керівник Василя Гринюка, доцент кафедри метрології та інформаційно-вимірювальної техніки Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ, Анна Винничук.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: