АГРОФОТО

Український шафран може стати брендом на світовому ринку

03.10.2019 09:17
64909729_2124340777865651_6058138129347379200_n

Український шафран може стати брендом на світовому ринку – вважають у ФГ “Шафран Любимівський”, пише apk-kherson.gov.ua

На Херсонщині знову зацвів шафран – найдорожча спеція в світі, яку вже п’ять років вирощують в Каховському районі фермери-новатори з села Любимівка. Яскраво-помаранчева спеція шафран цінується багатьма кухнями світу. Це рильця квітки з сімейства крокусів, що зацвітає восени. Херсонський шафран цвістиме ще місяць – до початку листопада, і за цей період стане місцем відвідування сотень туристів.

– Попередні роки ми організовували майстер-класи по збору врожаю, пригощали гостей пловом із шафрану, який готували спеціально запрошені кухарі із Південної Асоціації шеф-кухарів України, і звичайно облаштовували селфі-зону на фоні шафранового поля.

Цього року планували обмежитись лише промисловим збором шафрану, але нам вже телефонують туроператори з різних куточків України, що хочуть привезти туристів. Ми не можемо їм відмовити, тож будемо і цього року приймати гостей, – розповідає керівник Фермерського господарства “Шафран Любимівський”Віталій Шакало

Приїжджають подивитись на квітучий шафран туристи з Одещини, Зароріжжя, Миколаївщини, Хмельниччини, але не тільки вони. Чимало відвідувачів господарства – це ті, хто придбав посадковий матеріал або збирається зайнятися цією культурою та хочуть на власні очі побачити технологічний процес збору врожаю та посадкового матеріалу, почути поради фахівців господарства по вирощуванню шафрану.

Сьогодні площа під шафраном на господарстві становить 5 га – але навіть із цієї невеликої ділянки “Шафран любимівський” отримує кілька кілограмів коштовної спеції. На господарстві говорять, що не вдається суттєво збільшити площі, тому що занадто багато бажаючих по всій україні хочуть придбати посадковий матеріал. І фермери йдуть назустріч, тому що мають власну зацікавленість:

– Якщо нам вдасться об’єднати зусилля всіх виробників шафрану і закумулювати партії 10-20 кілограмі, то буде економічна доцільність робити митні документи і виходити із спецією на експорт, – розповідає віталій Шакало.

А поки що український шафран успішно реалізується на внутрішньому ринку: його купують ресторатори, продавці спецій, а ще чимало українців купують шафран у маленьких фасовках – для власних потреб. Адже шафран має не тільки унікальні смакові якості, а ще й лікувальні.

Як розповів сіпвзасновник ФГ “Шафран Любимівський” Олег Демченко, якість українського, а точніше – херсонського шафрану дослідили в Національному фармацевтичному університеті (м. Харків). Фахівці університиету встановили, що український шафран має якість вищу за іспанський шафран, що вважається зараз найкращим у світі.

У зразках, наданих каховським господарством, було виявлено в кілька разів більшу концентрацію речовин, що роблять шафран таким цінним. Крім того, фармацевтичний університет співпрацює із одним із литовських університетів, де досліджують онкопротекторні властивості витяжки, отриманої з українського шафрану.

Тому ентузіасти з Херсонщини сповнені оптимізму:

“Ми впевнені, що український шафран може стати брендом на світовому ринку, а витяжки з нашого шафрану дозволять зробити прорив у лікуванні онкології!”


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: