ВАЖЛИВО

Український ринок томатів на порозі масштабної катастрофи

24.10.2019 07:37
pomidory-1

За 9 місяців поточного сезону в Україні показники імпорту томатів вже перевищили обсяги закупівель за весь 2018 рік. При цьому їх експорт суттєво знизився. Станом на 1 жовтня Україна експортувала за кордон всього 6 тис. тонн томатів, що стало найнижчим показником за останні 8 років. Головна причина погіршення ситуації директор запорізького ТОВ «Агрокоін» Володимир Вишняков, що спеціалізується на вирощуванні томатів, називає збільшення карантинного шкідника. Крім цього, на думку експерта, ситуація погіршиться і з вирощуванням картоплі. Про це йдеться в матеріалі EastFruit.

Вишняков зазначив, що погіршення ситуації з карантинними шкідниками позбавляє можливості аграріїв експортувати свою продукцію. І якщо в осінній оборот можна було проходити за ціною в Прибалтику, Білорусь, то зараз фітосанітарні служби не пропускають український товар.

«Щороку бувають проблеми, проте за останні півроку вони накочуються, як снігова лавина. Справа в тому, що саме в цьому році томатна міль (томатна мінуюча міль Tuta absoluta — прим. Ред.) Так розмножилася, що досягла вже кожного куточка нашої країни. При цьому вона пошкоджує не тільки томати, а й баклажани, і картопля. А картопля у нас найпопулярніша культура. І виходить всюди, куди завезли заражений томат, там через півтора року томатна міль завдасть катастрофічного удару, під який потрапляє в першу чергу картопля», – стверджує аграрій.

«Виробники вже хапаються за голову через те, що не здатні зібрати повністю свій урожай. Вони залишаються не те, що без прибутку, а йдуть в мінус. У моєму розумінні, через півтора року овочевий ринок України очікує крах. Уявіть: зібрана картопля в підвалі НЕ пролежить навіть місяць-два через те, що черв’ячок молі його просто знищить, і нічого не залишиться до весни. Ще півроку тому ми самі не розуміли всієї серйозності цієї проблеми. Ми знали про це шкідника, але не усвідомлювали масштабів можливого шкоди. Для розуміння: одна метелик томатної молі за тиждень відкладає близько 100 тисяч яєць, які дуже непросто знищити. З кожного яйця через тиждень з’являється черв’ячок, який через кілька днів стає метеликом – і так по колу», – акцентує Вишняков.

Він наголосив, що позбутися проблеми буде вкрай важко, оскільки звичайні домогосподарства не обробляють фунгіцидами свій урожай, і їх грядки стають розсадниками шкідника для інших господарств. Зрештою в перспективі Україна може втратити зовнішні ринки для експорту томатів.

«Через усі ці причини проблема на сьогоднішній день не вирішується. Найближчі 10 років це буде бич України. Ми здатні вирощувати овочі самостійно і забезпечити ними внутрішній ринок, але вивозити за межі країни ми не зможемо. Ми вже зараз не можемо експортувати. Відповідно в перспективі ми втратимо зовнішні ринки збуту», – вважає Вишняков.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: