ВАЖЛИВО

Український ринок міндобрив відкритий для імпорту: ембарго для РФ не діє

02.05.2020 10:04
agrariyam-radyat-zakupyty-mindobryva-pro-zapas

Сьогодні український ринок мінеральних добрив повністю відкритий для імпорту. Ембарго, яке було введено щодо міндобрив з РФ, не сильно змінило плани російських компаній з реалізації своєї продукції на українському ринку. Повідомляє УНІАН, пише agronews.ua.

Виробники складних мінеральних добрив України підтримують політику Кабінету міністрів України та президента України, спрямовану на підтримку національних виробників і збереження робочих місць в період кризи, і закликають уряд реалізувати низку конкретних заходів із захисту національного ринку від експансії імпортної продукції. Про це йдеться в спільній заяві виконавчого директора ПАТ «Сумихімпром» Володимира Волкова та голови наглядової ради ПРАТ «Дніпровський завод мінеральних добрив» (ДЗМД) Сергія Лісковського.

«Сьогодні український ринок мінеральних добрив повністю відкритий для імпорту. Ембарго, яке було введено щодо міндобрив з РФ, стало важливим і необхідним захисним заходом, однак воно не сильно змінило плани російських компаній з реалізації своєї стратегії на нашому внутрішньому ринку. Ще менше це ембарго допомогло нам, виробникам складних добрив», – заявляють виробники.

За даними Державної служби статистики, імпорт трикомпонентних добрив в Україну за останні 4 роки (2016-2019) безперервно зростає. Минулий рік не став винятком, і вже видно, що в 2020 році ця тенденція лише посилиться, якщо Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не вживатиме заходів, які збалансують ситуацію на ринку і дозволять вітчизняним підприємствам збільшити обсяги виробництва і зберегти робочі місця.

«Друге розслідування МКМТ щодо азотних добрив також напряму пов’язане з нашим розслідуванням. Частина товару з вмістом азоту від 21% до 27% перетинається з нашими лінійками. Ми очікуємо об’єктивного підходу з обох розслідувань», – коментують українські виробники добрив.

За словами керівників підприємств, всі офіційні дані про зростання поставок добрив з-за кордону перебувають на розгляді Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) з 2019 року, і є основою спеціальних розслідувань.

«Ми з оптимізмом ставимося до прагнення влади підтримати національного виробника. Дійсно, сьогодні питання збереження робочих місць в Україні – це питання номер один. Але вирішити це завдання можна тільки одним способом – реагувати на зміни в економіці та міжнародній торгівлі, створюючи умови для роботи вітчизняних підприємств з перспективою на найближчі 3-5 років. На нашому заводі працює понад 4 тисячі робітників. В нинішніх умовах у багатьох заробітна плата від заводу залишилася єдиним джерелом доходу на сім’ю. Наше завдання – зберегти колектив і після карантину повернутися на ринок із мінімальними людськими втратами. Звичайно, ми очікуємо, що курс на підтримку українських підприємств, оголошений урядом і президентом, буде реалізований і на рівні профільних відомств, і Міністерство економіки продовжить цю політику своїми рішеннями в рамках спеціальних розслідувань щодо імпорту добрив. Від них сьогодні залежать долі тисяч людей у галузі», – заявив виконавчий директор ПАТ «Сумихімпром» Володимир Волков.

Міністерство економіки може у своїх розрахунках використовувати будь-який календарний період, щоб побачити зростання імпорту. Більш того, поки триває розслідування, обсяги імпорту добрив в Україну зростають.

Глава наглядової ради ПРАТ «Дніпровський завод мінеральних добрив» (ДЗМД) Лісковський Сергій стверджує, що дані за 2019 рік показують, як змінилася структура імпорту і якими темпами інші країни почали постачати Україні свої добрива.

«Більшість цих країн не зможуть пояснити, звідки у них з’явилися такі надлишки продукції, яких у них історично не було. Ми наполягаємо на тому, що Україна зіткнулася з новою тактикою російських виробників, які наростили свої прямі поставки в інші країни, і з цих країн до нас пішли аномальні обсяги імпорту. Якщо Міністерство економіки та МКМТ дійсно захочуть розібратися з проблемою, то досить буде подивитися тільки на дані 2019 року, щоб зрозуміти, як зросла імпортозалежність України в трикомпонентних добривах за минулий рік», – заявив Лісковський.

Автори заяви закликають прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігоря Петрашка захистити трудові колективи українських підприємств, забезпечивши об’єктивний хід розслідувань щодо імпорту мінеральних добрив в Україну, а також ввести адекватні захисні заходи. На думку керівників українських підприємств, збереження нинішньої ситуації на внутрішньому ринку призведе до фактичної втрати Україною свого виробничого потенціалу у сфері складних добрив та скорочення тисяч працівників галузі у найближчий рік.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: