НОВИНИ

Український фермер створив повністю автоматизовану еко-свиноферму, яка працює на власному біогазі

14.07.2020 10:02
5eecbfb24d55b

А про те, що на відходах життєдайності тварин можна не тільки економити, а й заробляти, наголошує керівник ферми у селі Сутиски Тиврівського району Андрій Чемес. Про це повідомляє vinnitsa.info, пише agronews.ua.

«За цим майбутнє. І от чому…», – починає розповідь Андрій Чемес. До слова, своїх з 36 років він чотирнадцять захищав український кордон. І дослужився до майора. Останніх три з половиною налагодив сільськогосподарське виробництво. Помітив, що можна економити на гної. Їм опалюють сусідню свиноферму на 12 тисяч голів і екологічно удобрює поля. На них вирощує органічні: моркву, картоплю, буряк, цибулю і капусту. Вінницькі овочі готові купувати в Арабських Еміратах, Англії. Уже оцінили в Україні та Європі.

«Ми вирощуємо від 5 до 8 тисяч тон продукції в рік», – підраховує поки заходимо до виробничого цеху по перероблюванню та зберіганню овочів. В одному з приміщень працює овочемийка-тестер. Вона середнього розміру. Але її головна родзинка у тому, що була зібрана самостійно. Прямо на підприємстві. Лише на міні-екземплярі заощадили не менш півмільйона гривень.

«Нам приємно від того, що ми не купляємо дороге обладнання за долари, а зроби його самі», – уточнює 59-річний Павло Шеремета, працівник підприємства. Він місцевий житель. Тому, що в рідних Сутиски відкрили ферму, дуже радий. 35-років пропрацював далекобійником.

«35-років я спав у кабіні, а тепер нарешті вдома. Крім того, що працюю у рідному селі, я вчасно обідаю та вечеряю. Коли працював далекобійником, такого не було», – зауважує Павло Павлович.

Роботи на фермі вистачає не одному десятку місцевих жителів. Буквально через дорогу свиноферма, яка за рік вирощує до 12 тисяч голів.

У кабінеті керівник показує на моніторі свиней у хлівах. У зв’язку з карантином до середини не пускають.

«Але будьте певні, 24/7 за всіма триває спостереження операторів. За тим, що відбувається в усьому свинокомплексі», – каже Чемес.

Свині на фермі живуть в стерильних умовах. Їжу і воду їм постачають автоматично. А з відходів життєдіяльності виробляють біогаз. Ось на цьому реакторі, який знову ж таки спроєктувати, зібрали і встановили місцеві працівники ферми. Заощадивши на цьому в загальній сумі близько мільйона євро.

«Коли я прийшов сюди працювати, тут перші дні, були так сказати, зарослі, розвалини. Зараз люди при роботі. На місці. Краса!», – пригадує Сергій Шеремета, оператор підприємства, також місцевий.

Отриманою енергією обслуговують величезне підприємство. Обігріваючи приміщень зі свинями, сушарку із зерном. Гній тут називають живими грошима. Замість його утилізації, за яку потрібно заплатити, ця ферма економить ще й на виробленні високоякісного органічного добрива Дігестат.

«Насправді, зелена енергетика вже протурила шлях у сучасне життя українських компаній. Якомога більше фермерів намагаються застосовувати у виробничому процесі сонячні батареї та вітряки. Але саме біогаз, на мою думку, майбутнє зеленої енергетики і сільської місцевості. На відміну від інших енергоносіїв, біогазові технології залишають аграріїв далеко за обрієм зайвих турбот», – пояснює Чемес.

Він говорить про те, що перш за все, відходи – це не місце скупчення неприємних запахів, а джерело органічних речовин.

«Свиноферма минулого сторіччя потерпала від смороду. Свинокомплекси сьогодення зброджують гній через ферментатори біогазових установ, що суттєво зменшує не тільки пікантний аромат, але й проблеми навколо нього.

По-друге, рештки життєдіяльності тварин – це живі гроші. Наприклад, традиційна свиноферма на 12 000 голів у рік генерує 20 000 тон відходів, утилізація яких обходиться підприємству в 3 мільйони грн. З впровадженням біогазової технології цифри різко змінюють вектор», – підраховує він.

Втретє – після всіх маніпуляцій його підприємство отримує 20 000 тон високоякісного органічного добрива.

«Дигестат, здатного максимально природно поліпшувати показники гумусового шару, а разом із ним і властивості врожаю», – констатує Андрій Чемес.

У планах цих ферм власними силами встановити ще більш потужну енергетичну установку. А також масивну овочемийну машину. І головне, удобрювати землю виключно органічними речовинами.


Перегляди: 32
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: