В Україні так і не навчилися вирощувати часник у промислових масштабах. Запаси ж дрібних господарств – майже вичерпані.У найближчі кілька місяців український часник може суттєво подорожчати. Причина – зупинка постачання часнику з Китаю через коронавірус. Власного ж часнику в Україні вирощують дуже мало. Такі тенденції на ринку озвучила Катерина Звєрєва, директор із розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), пише Інтерфакс-Україна.
Читай нас також у Viber та Telegram.
“Враховуючи, що в Україні так і не навчилися вирощувати частини промисловим способом, залежність від постачання імпортного часнику зростає. Тому загроза росту цін є реальною. Особливо в найближчі місяці. Оскільки запасів майже не лишилося. А новий урожай почнуть збирали лише через півроку”, – пояснила Катерина Звєрєва.
Хоча офіційної заборони на постачання продовольства в Україну з Китаю через поширення коронавірусу немає, психологічний фактор відіграє значну роль, зауважує експерт.
Багато українців потроху відмовляються від покупок у Китаї, переорієнтовуючись на вітчизняні продукти. До таких належить і часник.
Крім того, постачання з Китаю уповільнене ще з через те, що через хворобу багато працівників перебувають вдома, на карантині. А отже, не вистачає людей для відвантаження товарів за кордон.
Катерина Звєрєва уточнила, що в 2019 році імпорт часнику в Україну був рекордним за останні 6 років. Наша країна завезла більше 5,3 тис. т свіжого часнику, 73% цієї продукції надходило з Китаю.
“Приріст відбувся в основному за рахунок постачання з Китаю. Тоді ж вперше було завезено великі партії з Ірану, але там зараз так само великі проблеми з захворюванням”, – відзначила експерт.
Нині український часник продається в середньому по 45 грн/кг, імпортний – по 59 грн/кг.