НОВИНИ

Українських бджолярів попереджатимуть про хімобробку полів на спеціальному сайті

23.03.2019 17:03

Громадська організація “Гранд Експерт” розробила сайт для комунікації бджолярів з аграріями, де пасічники можуть вказувати місця розташування своїх пасік, а фермер – коли і де вони будуть обробляти свої культури хімічними засобами. Про це повідомив віце-президент організації Олег Ряжських, пише “Агроюг”.

В цьому році організація запустить мобільний додаток.

“Наша організація займається такими питаннями, як комунікація між бджолярами і аграріями. Тут два основних аспекти – це запобігання загибелі бджіл від пестицидів і забруднення продуктів бджільництва пестицидами. І другий момент – це використання пасік для запилення ентомофільних культур. Ці два моменти, які ми намагаємося впроваджувати в життя, більш прогресивними методами”, – розповів Ряжських.

Так, на карті платформи пасічники можуть вказати місця розташування своїх пасік, причому, якщо пасіка кочуюча, то можна вказати час кочівлі, а якщо бджоляр не хоче, щоб його пасіка була видна всім, то він може її приховати, і тоді про місцезнаходження пасіки знатиме тільки аграрій, в районі якого знаходиться пасіка.

У свою чергу аграрії вказують місце, площа ділянки, що обробляється культуру, вид і час обробки своїх полів.

Якщо відстань між пасікою і оброблюваних полем менше 10 км, як того вимагає законодавство, пасічника приходить СМС оповіщення на протязі 1-2 хв.

“На сайті є точні координати і бджоляр може відразу бачити наскільки йому небезпечний цю ділянку”, – акцентує Ряжських.

Він зазначив, що відповідно до Закону України “Про бджільництво”, стаття 37, оповіщення про обробку поля має бути через засоби масової інформації, а веб-сайт таким засобом не є. Тому організація пішла шляхом створення і друкованого видання.

“Та інформація, яку фермер розміщує на цьому сайті, на наступний ранок відразу видається в друкованому вигляді. Тобто, якщо раптом справа доходить до суду, то у фермера є його страховка, що він сповістив так, як того вимагає закон”, – зазначив Ряжських.

Також на сайті вказані поля, де буде проходити цвітіння.

Зараз на сайті є дві ролі для користувачів – бджоляр і аграрій. Але в цьому році планується додати третього користувача – ОТГ або сільрада, щоб інформація також циркулювала і через них.

Крім цього, зараз розробляється мобільний додаток під Android, і в цьому році його вже планують запустити.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: