В Асоціації постачальників торговельних мереж порахувати як змінилася за рік вартість українського салобургера (бутерброд із житнього хліба з салом). Про це повідомив голова асоціації Олексій Дорошенко.
«Ми взяли найпоширеніший рецепт для приготування 8-10 грінок із чорного хліба з салом. Починаємо готувати… Беремо житній хліб — 500 грамів, свіже сало — 250 г, соняшникову олію — 100 мл, часник — 30 г, кріп — 20 грамів і сіль — за смаком…», — пояснює розрахунки експерт.
В асоціації показали, на скільки подорожчав кожен елемент цього бургера.
Житній хліб у січні 2018 року коштував 7,7 грн, у 2019-му — 9,3 грн, тобто зростання +21%.
Сало — відповідно 18 грн та 19,2 грн, ціна зросла на 6%.
Олія соняшникова — 3,4 грн та 3,5 грн, тобто на 3% дорожча.
Часник — 1,8 грн і 1,7 грн, зменшення на 5%.
Кріп — 2,4 грн та 2,9 грн, тобто +21%.
«У січні 2018 року для приготування 8-10 українських салобургерів, тобто грінок із салом, ми витратили 33,3 грн, а за рік – 36,6 грн. А це на 10% дорожче», — пише Дорошенко.