НОВИНИ

Української гречки стає дедалі менше

20.01.2019 10:21

Українські аграрії продовжують скорочувати посіви гречки через інтервенцію неякісної та дешевої крупи з Росії. Про це свідчать результати опитування, проведеного серед учасників громадської спілки “Всеукраїнська Аграрна Рада”, пише УНН.

“У 2018 році ми скоротили посіви гречки на господарстві майже вдвічі – до 149 га. А в цьому році вже взагалі не плануємо вирощувати гречку, тому що це не рентабельно. Неякісна російська гречана крупа завозиться на вітчизняний ринок за ціною близько 10,5 тис. грн за тонну. І для того, щоб український продукт зовсім не втратив конкурентоспроможність на полицях магазинів, виробники вимушені реалізовувати гречку на круп’яні заводи за ціною близько 6,5-7 тис. грн за тонну. Але ця сума не покриває витрат на виробництво”, – повідомив учасник ВАР Микола Малієнко.

Крім того, за словами заступника голови ВАР Дениса Марчука, згідно з даними Мінагрополітики, українські аграрії у 2018 році скоротили виробництво гречки порівняно з 2017-м на 30% – до 0,13 млн тонн. При цьому засіяно гречкою у 2018 році було 104,6 тис. га, водночас у 2017 цей показник становив 184,8 тис. га.

В аграрній раді також зазначили, що вимушене скорочення посівів гречки ставить під удар українську галузь бджільництва. Причина в тому, що заміни цій культурі як медоносу не існує. Крім того, як повідомили у ВАР, Україна ризикує перетворитись на імпортера гречки.

“Динаміка невтішна. Якщо не буде вжито заходів, що сприятимуть обмеженню імпорту крупи з країни-агресора, аграрії продовжуватимуть скорочувати посіви гречки. І зрештою замість того, щоб вирощувати власний якісний продукт, Україна ризикує перетворитись на імпортера цієї продукції”, – сказано в повідомленні.

У ВАР додали, що російська крупа є шкідливою для споживання.

“При цьому неякісна дешева російська крупа не лише знищує економічну мотивацію в українських сільгоспвиробників вирощувати гречку, вона також є шкідливою для споживання. Важливо відмітити, що неякісна гречка походженням з РФ завозиться в Україну за тіньовими схемами. Значні обсяги цієї продукції постачаються з Казахстану. Загалом частка російської крупи на вітчизняному ринку сягає близько 45-50%”, – зазначив Марчук.

Як зазначили у ВАР, лабораторні дослідження доводять, що російський продукт виробляється з порушенням технології – імпортована крупа за 9-ма з 12-ти показників не відповідає стандартам якості ДСТУ.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: