НОВИНИ

Українські тепличні огірки дорожче імпортних

29.11.2019 07:00
bB68aHtF44dUQqBllVGpIOOIYOadhmriYtof24oV

В останній тиждень листопада ціни на імпортні тепличні огірки суттєво впали, це не завадило підняти ціни вітчизняним виробникам. За даними «Інфо-Шувар» сьогодні в терміналі «Овочі і фрукти» гуртового ринку «Шувар» у Львові імпортний огірок пропонується по 28-30 грн/кг (1,08-1,15 EUR/кг), за тиждень ціни впали мінімум на третину. Натомість огірок з вітчизняних теплиць коштує 50-55 грн/кг (1,92-2,12 EUR/кг), його вартість від початку листопада зросла мінімум в 2 рази.

Українські трейдери наголошують на тому, що вища вартість вітчизняної продукції є цілком обґрунтованою. По-перше, пропозиція українського тепличного огірка є значно меншою ніж імпортного, головний сезон збирання майже завершено. У загальній пропозиції терміналу «Овочі та фрукти» ринку «Шувар» частка вітчизняної продукції сьогодні не перевищує 30%. По-друге за вітчизняний огірок покупці дійсно готові платити в 1,5 рази вищу ціну завдяки кращому смаку та більш тривалому терміну зберігання

Як вже повідомляли в «Інфо-Шувар», починаючи з 2016 року Україна постійно збільшує імпорт огірків і зменшує експорт. В 2018 році до країни було завезено 12,5 тис. тонн огірків, а експортовано лише 4,3 тис. тонн. В 2019 році тенденція до погіршення торгового балансу посилилась.

«В цьому сезоні ми суттєво збільшили імпорт, багато огірка завозилось до України в квітні та липні, коли на ринку вже була присутня продукція вітчизняного виробника. Зростання імпорту-це наслідок скорочення внутрішнього виробництва і справа не тільки в погодних умовах. В головних виробничих регіонах останні 2-3 роки поступово призупиняли діяльність дрібні виробники, люди виїжджали на заробітки за кордон. Крім того закривались «старі» промислові теплиці. В тім гарна новина в тому, що середня вартість тепличних огірків в Україні постійно зростає, маємо сподівання що це сприятиме відновленню виробництва в найближчі роки», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар»


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: