НОВИНИ

Українські технології біогумусу для ЄС і Азії

11.01.2020 16:27
Zapysaty

Українець Михайло Бондаренко запустив ферми з переробки гною каліфорнійським черв’яком у Хмельницькому, Полтаві, Сумах, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, а також Узбекистані, Португалії та Італії , передає uatv.ua

Технолог за фахом Михайло Бондаренко займається виробництвом біогумусу протягом 13 років. «Ми використовуємо коров’ячий і кінський гній у співвідношенні 50% на 50%, — розповідає фермер. — За допомогою спеціального обладнання перемішуємо складові у однорідну масу, стабілізуємо показники pH і запускаємо червоного каліфорнійського хробака, який все переїдає».

Першу верміферму українець запустив у 2014 році у Хмельницькому. Потім аналогічні виробництва з’явилися у Полтаві, Сумах, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі.

Зараз Михайло Бондаренко розробляє черговий екологічний проект з виробництва сухих (гранульованих, сумішей) і рідких добрив для ґрунту.

У 2018 році перша верміферма з’явилась за кордоном, в Узбекистані. «Фермер Тахер Аке побачив на YouTube один із моїх роликів, зв’язався зі мною, приїхав і придбав нашу продукцію: біогумус у сухому вигляді та рідкий гумат з біогумусу, — розповів технолог. — Через два місяці надійшла пропозиція під ключ запустити завод із виробництва рідких гумінових добрив і, відповідно, верміферму — ми впоралися за 9 днів», хгадує Михайло Бондаренко .

Українець також відкрив верміферми в Португалії та Італії. У майбутньому технолог планує розширити ринок на інші країни Євросоюзу та Азії.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: