НОВИНИ

Українські сезонні робітники на Волині заробляють на зборі полуниці до 1500 грн на день

02.07.2020 08:32
t_1_polunitsia_1586929000

У волинському с. Хорохорині рекордний за останні 10 років урожай полуниці. Саме туди, через карантинні обмеження в Польщі, з’їхалися українські робітники на збір ягоди. Про це повідомляє 5 Канал, пише agronews.ua.

Людмила Дирда, жителька сусіднього району, вже другий тиждень працює на плантації Хорохорина. Так як полуниця вродила добре, сподівається заробити не гірше, ніж за кордоном.

«Їздила я і за кордоном, працювала теж на полуниці. Зараз тут також непогані заробітки, за день можна заробити 1200-1500 грн, залежно як хто працює», — розповідає вона.

Зазначається, що полуницю в цьому селі вирощують вже 15 років. Започаткували ягідний бізнес у регіоні українські заробітчани, які працювали в Польщі. Тепер перетворили це на прибуткову справу та наймають сезонних робітників.

«Роботи дуже багато — її потрібно декілька раз посапати від зілля, постелити та обробити. Мені подобається ця справа. Якби не подобалась, я б цього не робив, адже це дуже важко», — розповідає Віктор Карпович, фермер.

Щодня на полях збирають 100 т урожаю полуниці. Так як сезон на півдні України та Закарпатті закінчився, то всі покупці їдуть за ягодами до Хорохорина.

«У нас 250 дворів у селі всього. Не займається вирощуванням полуниці лише дворів 20. Загальна площа вирощування ягоди займає приблизно 300 га. Із різних куточків країни приїжджають сюди її купувати», — розповідає Анатолій Мельничук, староста села Хорохорин.

Через дощі сезон збирання полуниць змістився з початку червня на кінець місяця.

«Де опади були більш-менш оптимальні, то маємо врожаї, близькі до рекордних. У тих місцях, де надлишки вологи — там спалахи хвороб негативно вплинули на обсяг врожаю і його якість», — пояснює Олександр Книш, керівник відділу рослинництва Волинської ОДА.

Фермери прогнозують, що сезон полуниці на Волині триватиме ще тиждень за умови сприятливих погодних умов.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: