НОВИНИ

В Україні вивели кольорову картоплю, яка дає 2 врожаї на рік

03.03.2020 11:02
IMG_5110-2

Нові сорти картоплі мають різнокольорове забарвлення від чорно-фіолетового до бузкового і може споживатися сирою. Незвичайні сорти виведені селекціонерами Інституту картоплярства на Київщині. Сорти отримали назви історичних місць України та імен персонажів відомих українських письменників. Про це інформує сайт інституту.

Так, один з сортів в умовах півдня України дає по 40 т з гектара і по 2 врожаї на рік. Також нова картопля має різні кольори. Картопля з червоною, синьою або фіолетовою м’якоттю має в шість-сім разів більший антиоксидантний потенціал традиційних бульб. Вітчизняні агрономи стверджують, що він навіть більший, ніж у моркви, цибулі та білого перцю.

Така незвичайна картопля і смак має більш тонкий, і розварюється добре, тому так цінюється українськими рестораторами.

За даними дослідників, в цій картоплі міститься в чотири рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж в бульбах з білою або жовтою серединою.

А ще, такі плоди багаті на пігмент антоціан, зберігають колір навіть після теплової обробки: їх можна смажити, використовувати для приготування пюре та інших страв.

Саме антоціани забезпечують інтенсивне фіолетове забарвлення баклажана, темного винограду, ожини та чорниці. Цей пігмент, як вважається, є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.

Страви з кольорового картоплі готують так само, як і з картоплі зі звичним забарвленням. До того ж, деякі кольорові сорти можна їсти сирими.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: