НОВИНИ

Українські експортери не дивлячись на низькі світові ціни примудрились добряче заробити на яблуках

12.03.2019 13:33

В Європі рекордно низькі ціни на яблуко, а Україна експортує яблуко все дорожче. Більш високу ціну яблука в цьому сезоні пояснюють тим, що Україна стала продавати яблуко на ринки, де за них можуть платити більш високу ціну. У Польщі та інших країнах Євросоюзу активно обговорюють способи підтримки садівників в зв’язку з перевиробництвом яблук і рекордно низькими цінами на них. У той же час Україна експортує своє яблуко за рекордно високими цінами, в тому числі і в той же Євросоюз і навіть до Польщі. Про це повідомляє EastFruit.

Так, аналітики намагалися розібратися в тому, чому це стало можливим і що стало причиною такого успіху. Та й чи можна це вважати успіхом?

Важливо підкреслити, що роком раніше ціни на яблуко в Європі були рекордно високими внаслідок неврожаю. Тому країни ЄС охоче купували яблуко, в тому числі і в Україні. У цьому ж сезоні середні оптові ціни на яблуко в більшості країн ЄС значно нижче, іноді навіть в два рази. Як сказав один з обурених польських садівників місцевому телеканалу: «Попит на яблуко дуже низький, а вимоги до якості настільки високі, що здається, що покупці хочуть від нас якихось квадратних яєць за мізерною ціною».

Звернемося до даних статистики, щоб зрозуміти, що відбувається. Середня ціна яблук, експортованих з України за перші сім місяців сезону 2018/19 років (серпень – лютий) склала 34,3 цента США за кг, в той час, як середня ціна експортованих яблук за той же період минулого сезону становила 31,4 цента США за кг. Таким чином середня ціна експорту в порівнянні з минулим роком зросла на 9%.

У чому ж причина більш високої ціни в цьому сезоні? А основна причина в тому, що Україна стала продавати яблуко на ринки, де за них можуть платити більш високу ціну. Поставки українського яблука в Сінгапур, Індонезію, Філіппіни, Оман, Катар, Кувейт, Малайзію, на тлі зниження обсягів поставок до Білорусі, і призвело до того, що середня ціна експорту яблук зросла.

Цю інформацію підтверджують і ключові експортери яблука. Ось що говорить керівник одного з передових яблучних господарств України «Сади Дніпра» Олександр Пахно: «Влітку 2017 роки ми почули прогноз представників проекту ФАО в Україні про те, що незважаючи на прогнози високих цін в поточному сезоні, в наступному році ціни на яблуко можуть обвалитися . При цьому керівник проекту Андрій Ярмак рекомендував вже зараз звернути увагу на ті ринки збуту, де за українське яблуко можна отримати преміальну ціну, переконуючи садівників в тому, що українські яблука можуть і повинні продаватися дорожче, ніж польські.

В результаті ми взяли активну участь відразу в декількох торгових місіях ФАО в Азію, що дозволило нам відкрити для себе такі ринки збуту як Сінгапур, Малайзія, Індонезія, ОАЕ, Саудівська Аравія, Індія та інші. В результаті, наше підприємство в цьому році експортувало основну частину своєї продукції, істотно збільшивши середню ціну реалізації яблука ».


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: