НОВИНИ

Українські чорноземи втрачають свою родючість

09.04.2020 18:35
https://agronews.ua/

Фахівці Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН і Світового банку виявили, що через вимивання ґрунту Україна втрачає 500 млн тонн землі щорічно, пише agronews.ua з посиланням на Агробізнес Сьогодні.

«Чорноземів вистачить лише на… 75 років. Якщо підрахувати витрати вимивання ґрунтів у грошовому еквіваленті, то ця цифра досягне 5 млрд доларів. Водночас аграрний сектор приносить ВВП 10 млрд доларів. Таким чином, це ВВП ми виробляємо внаслідок втрати родючості унікальних чорноземів», – розповів старший економіст проєкту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Київської школи економіки Олег Нів’євський.

За його словами, сповільнити цю динаміку може усвідомлене агровиробництво. Воно передбачає збереження ґрунтів, а також розвиток агрострахування. Це допоможе майбутнім власникам землі навчитися мінімізувати ризики, пов’язані зі зміною клімату в Україні.

Вже зараз ФАО розробило чіткі рекомендації для фермерів, складені на основі світового досвіду. Зокрема, аграріям радять диверсифікувати рослинництво, враховуючи кліматичні особливості територій; вдатися до селекції посухостійких із високою продуктивністю сортів і гібридів сільськогосподарських культур; збільшити асортимент культур для зміцнення витривалості екосистеми до зовнішніх стресів.

В умовах стрімкої зміни клімату агровиробникам варто практикуватись у кліматичному фермерстві. А це цілісна система, яка визначає ризики, пов’язані зі зміною клімату та найкращими практиками для розв’язання цих проблем. Розглянемо детально дві тактики. Перша – збереження води. Кліматичне сільське господарство сприяє розробці низки практик збереження води, таких як висадка «буферних» дерев, кущів уздовж річок та струмків для запобігання ерозії ґрунту. Друга – збереження ґрунтів. Такі методи, як контурна посадка чи безплужна обробка землі зменшують ерозію від вітру або проливних дощів чи повеней.

Також фахівці невпинно рекомендують впроваджувати та відновлювати системи зрошення, зокрема, крапельне.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: