ВАЖЛИВО

Українські аграрії нарощують експорт продуктів з амаранту: борошна, олії і навіть цукерок і макаронів

19.06.2020 09:32
-пышный-1-e1487077479200

Наразі експорт амарантової олії, борошна і макухи займає 80% всього амарантового експорту. Україна, також, може експортувати амарантову крупу, пластівці, трав’яні гранули, цукерки та макарони, вважає голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда. Про це розповідає Агравери, пише agronews.ua.

“На сьогодні перспективними продуктами експортного напрямку вважаю амарантове цільнозернове борошно, крупу та пластівці», — додає голова асоціації. Олександр Дуда, що наразі ціна амаранту коливається в межах 20−25 тис. грн/тонна з ПДВ.

Наразі ціна амаранту коливається в межах 20−25 тис. грн/тонна з ПДВ, тож наразі українські аграрії мають усі шанси скласти вагому конкуренцію вже на експортному ринку, – вважає фахівець.

Характерно, що Україна у 2020 році здатна експортувати продукти переробки із амаранту з високою доданою вартістю, а не сировину.

Загалом, серед країн, які найбільше закуповують амаранту та продукції із нього, Олександр Дуда називає: Індію, Пакистан, Перу. Купують цю культуру і в ЄС.

“Імпортерів цікавить амарантова олія, борошно і макуха з цієї високопротеїнової культури”, – каже він.

В той же час вітчизняний виробник здатен запропонувати набагато різноманітнішу лінійку виробів.

Минулоріч амарант в Україні вирощували понад 110-ти господарств. У цьому році менше, так як фермери збільшують площу. На поточний момент 50-60 господарств у 2020 році займаються цією культурою.

Також в Україні на поточний час налічується більше 30 підприємств, які займаються переробкою амаранту. Два найбільших: на Харківщині та на Миколаївщині. Вони займаються випуском пластівців з амаранту, виготовленням борошна та олії.


Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: